Het herpesvirus type 6 veroorzaakt de ‘zesde ziekte’. Welke klachten horen daarbij en wat kun je doen als je kind het heeft?
Lees verder onder de advertentie
De zesde ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen, tussen de zes maanden en 2,5 jaar oud. Het wordt veroorzaakt door een virus: het herpesvirus type 6. Dit wordt overgedragen bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Als je kind besmet wordt, duurt het één tot twee weken voordat hij ziek wordt.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de verschijnselen?
Kenmerkend voor de zesde ziekte is hoge koorts – denk aan 39 graden of hoger. Soms zijn de klieren in de hals van je kind of achter zijn oren opgezet.
Binnen drie tot vijf dagen zakt zijn temperatuur en ontstaan er kleine, lichtrode vlekjes in zijn gezicht en nek. Later kunnen die ook op zijn romp voorkomen. Deze uitslag is onschuldig en verdwijnt meestal binnen twee dagen.
De zesde ziekte gaat meestal binnen een aantal dagen vanzelf over. Je hoeft dus in feite niets te doen, maar je kunt je kind wel helpen om te zorgen dat hij zo min mogelijk last heeft van de klachten.
Lees verder onder de advertentie
Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij voldoende drinkt en rust neemt. Bij koorts moet hij zijn warmte kwijt kunnen, dus trek hem dunne kleding aan. Je kunt eventueel paracetamol geven als je kind zich erg ziek voelt.
Wanneer moet je alert zijn?
Als je kind jonger is dan drie maanden en deze verschijnselen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Doe dit ook als je de situatie niet vertrouwt of als je kind steeds zieker wordt en bijvoorbeeld heel weinig drinkt, veel braakt of suffig wordt.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.