Als je kind koorts heeft, gaat dat meestal vanzelf over. Maar verstijft hij plotseling en begint hij te schokken? Dan heeft hij een koortsstuip. Wat er dan gebeurt en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Bij een koortsstuip krijgt je kind strekkramp: hij verstijft plotseling helemaal en begint daarna met beide armen en benen heftig te schokken. Het kan zelfs zijn dat je kind even ophoudt met ademen.
Lees verder onder de advertentie
Een koortsstuip ontstaat meestal als de koorts net begint op te komen. Het kan dus plotseling gebeuren als je nog niet wist dat je kind koorts had. Het komt het vaakst voor bij kinderen rond de 1,5 jaar, maar kan optreden van zes maanden tot zes jaar. Daarna groeit je kind er overheen. Heeft hij al eens een koortsstuip gehad? Dan kan hij die bij een volgende koortsperiode nogmaals krijgen.
Hoelang duurt een koortsstuip?
Meestal een paar minuten en de aanval gaat vanzelf weer over. Daarna is je kind vaak nog suf en niet goed aanspreekbaar. Na een uur gaat dat beter, maar kan het zijn dat hij nog wel een tijd huilt of onrustig is.
Het ziet er niet prettig uit, maar een koortsstuip is ongevaarlijk. Ook is het geen teken van epilepsie (waarbij het lichaam ook gaat schokken). Wel hebben kinderen een iets verhoogde kans op het krijgen van epilepsie als ze meerdere koortsstuipen hebben gehad.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je zelf doen?
Als je kind een koortsstuip krijgt, probeer dan rustig te blijven en haal met je vinger de mond van je kind leeg, zodat hij goed kan blijven ademen. Leg hem op zijn zij, zodat hij zich niet kan verslikken, en zorg ervoor dat hij niet kan vallen.
Lees verder onder de advertentie
Bel in alle gevallen meteen je huisarts, ook als het schokken al is gestopt. Vertel wat er aan de hand is en omschrijf goed wat je ziet: heeft je kind aan beide armen en benen trekkingen, of alleen aan één arm of been?
In principe is medicatie niet nodig, omdat de koortsstuip meestal vanzelf weer over gaat. Als dit niet het geval is zodra de huisarts arriveert, kan die je kind een medicijn geven om de koortsstuip te stoppen.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.