Heerlijk, vakantie, dus daar genieten jullie met volle teugen van. Maar pas op: kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek. Zo herken, behandel en voorkom je een zonnesteek bij kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Na een lange winter ben je intens blij met de zon en tropische temperaturen. En dus zijn jullie niet uit de tuin of van het strand weg te slaan. Een zwembadje in de tuin, pootje baden bij een plas, een fietstochtje over de dijk, en uiteraard een ijsje toe. La vita e bella. Toch is het niet alleen zomerse zorgeloosheid wat de klok slaat. Een zonnesteek bij een van je kinderen kan voor aardig wat ellende zorgen.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een zonnesteek precies?
Om eerst maar even een misverstand uit de wereld te helpen: ook zonder veel zon kun je een zonnesteek oplopen. Warmte speelt namelijk ook een grote rol. Een zonnesteek is de verzamelnaam voor symptomen die ontstaan als je lichaam blootstaat aan te veel warmte en zonnestraling. Het menselijk lichaam, ook dat van je kinderen, heeft een constante lichaamstemperatuur van tussen de 36 en 37 graden. Krijg je het te warm, dan gaat je lichaam zweten om de hitte kwijt te raken. Maar als het lijf deze warmte niet meer kan afvoeren, dan stijgt je lichaamstemperatuur. Er kan dan een milde of ernstigere zonnesteek ontstaan. En vooral baby’s en kinderen zijn extra gevoelig voor een zonnesteek.
First things first: het is zaak om de lichaamstemperatuur van je kind snel omlaag te krijgen. Ga naar een koele plek, liefst ergens binnen. Leg je kind in een donkere kamer met alleen het ondergoed aan. Je kunt z’n lijfje koelen met natte washandjes (gebruik lauw water). Probeer je kind te laten drinken, maar niet teveel ineens, dat kan tot braken leiden. Is de lichaamstempratuur boven de 40 graden en verliest je kind soms het bewustzijn, bel dan onmiddellijk de huisarts of 112.
Lees verder onder de advertentie
Hoe voorkom je het?
Een dooddoener van jewelste en hallo open deur, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Ga dus niet met je kind naar buiten als de zon het felst schijnt (tussen 11.00 uur en 16.00 uur). Natuurlijk is dit niet altijd te voorkomen. Gaan jullie toch de hort op, zorg dan voor genoeg bescherming: zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minstens 30), een petje met nekbescherming, een UV-shirtje, voldoende water, en zoek de schaduw voldoende op.
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag