Heerlijk, vakantie, dus daar genieten jullie met volle teugen van. Maar pas op: kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek. Zo herken, behandel en voorkom je een zonnesteek bij kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Na een lange winter ben je intens blij met de zon en tropische temperaturen. En dus zijn jullie niet uit de tuin of van het strand weg te slaan. Een zwembadje in de tuin, pootje baden bij een plas, een fietstochtje over de dijk, en uiteraard een ijsje toe. La vita e bella. Toch is het niet alleen zomerse zorgeloosheid wat de klok slaat. Een zonnesteek bij een van je kinderen kan voor aardig wat ellende zorgen.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een zonnesteek precies?
Om eerst maar even een misverstand uit de wereld te helpen: ook zonder veel zon kun je een zonnesteek oplopen. Warmte speelt namelijk ook een grote rol. Een zonnesteek is de verzamelnaam voor symptomen die ontstaan als je lichaam blootstaat aan te veel warmte en zonnestraling. Het menselijk lichaam, ook dat van je kinderen, heeft een constante lichaamstemperatuur van tussen de 36 en 37 graden. Krijg je het te warm, dan gaat je lichaam zweten om de hitte kwijt te raken. Maar als het lijf deze warmte niet meer kan afvoeren, dan stijgt je lichaamstemperatuur. Er kan dan een milde of ernstigere zonnesteek ontstaan. En vooral baby’s en kinderen zijn extra gevoelig voor een zonnesteek.
First things first: het is zaak om de lichaamstemperatuur van je kind snel omlaag te krijgen. Ga naar een koele plek, liefst ergens binnen. Leg je kind in een donkere kamer met alleen het ondergoed aan. Je kunt z’n lijfje koelen met natte washandjes (gebruik lauw water). Probeer je kind te laten drinken, maar niet teveel ineens, dat kan tot braken leiden. Is de lichaamstempratuur boven de 40 graden en verliest je kind soms het bewustzijn, bel dan onmiddellijk de huisarts of 112.
Lees verder onder de advertentie
Hoe voorkom je het?
Een dooddoener van jewelste en hallo open deur, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Ga dus niet met je kind naar buiten als de zon het felst schijnt (tussen 11.00 uur en 16.00 uur). Natuurlijk is dit niet altijd te voorkomen. Gaan jullie toch de hort op, zorg dan voor genoeg bescherming: zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minstens 30), een petje met nekbescherming, een UV-shirtje, voldoende water, en zoek de schaduw voldoende op.
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.