De wereld staat op z’n kop nu het coronavirus om zich heen grijpt. Moeten we onze kinderen nu massaal binnen houden? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je het coronavirus?
Als je in Nederland verkouden bent of hoest, hoef je je niet meteen zorgen te maken dat je het virus hebt: de kans is groter dat je een ‘gewoon’ griepje hebt. Wel is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts als jij of je kind last heeft van koorts of luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en de afgelopen de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
Lees verder onder de advertentie
China (inclusief Hong Kong en Macau)
Singapore
Zuid-Korea
Iran
de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
Moeten ouders zich zorgen maken?
Uit de laatste cijfers blijkt dat vooral mensen ouder dan 45 het coronavirus oplopen – kinderen vallen niet onder een speciale risicogroep. Is een kind toch besmet? Dan vertoont hij of zij vaak mildere symptomen.
Ja, op dit moment zijn scholen tot en met de meivakantie 2020 gesloten.
Mag mijn kind naar de kinderopvang?
De kinderopvang en gastouderopvang gaan ook dicht tot en met de meivakantie 2020. Dit geldt ook voor gastouderopvang bij de vraagouder thuis. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe op de eigen kinderopvang of bij de eigen gastouder terecht.
Lees verder onder de advertentie
Ik werk in een cruciale beroepsgroep, maar mijn partner niet. Wat nu?
Probeer dan toch je kind zelf op te vangen. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang (dagopvang, BSO, gastouderopvang). Het is namelijk geen harde eis dat beide ouders in een cruciale beroepsgroep werken.
Lees verder onder de advertentie
Ik denk dat mijn kind het coronavirus heeft; wat moet ik doen?
Voldoet je kind aan alle symptomen en is hij of zij de afgelopen weken in een risicogebied geweest (of in contact geweest met iemand met het virus), ga dan niet langs bij de huisarts maar bel voor een telefonisch consult. De huisarts schat vervolgens op afstand in hoe ernstig de klachten zijn. Als hij of zij denkt dat je kind het virus bij zich draagt, gaat je kind in thuisisolatie tot hij of zij beter is.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen