Sommige stellen worden snel zwanger. Maar dat is zeker niet altijd zo. Een zwangerschap kan wel jaren op zich laten wachten. Soms is een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF, nodig om zwanger te worden. Dat is vaak een emotionele rollercoaster waarin sommige stellen een hoop tegenslag te verwerken krijgen. Zeker als je in traject van meerdere pogingen terechtkomt. De financiële kant is gelukkig goed geregeld via je zorgverzekering. Wat je precies van je zorgverzekering kunt verwachten lees je hieronder. En ook hoe het zit als je een vierde poging overweegt.
Lees verder onder de advertentie
De eerste drie behandelingen
Lukt het niet om zelf zwanger te worden? Dan kun je een vruchtbaarheidsbehandeling overwegen. Bij IVF gebeurt de bevruchting buiten de baarmoeder. Vervolgens wordt de bevruchte eicel in de baarmoeder geplaatst. Het is best een belastende behandeling, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar ook de kosten zijn hoog. Gelukkig worden de eerste drie behandelingen (tot je 43e) door je basisverzekering vergoed. Dit aantal geldt per doorgaande zwangerschap van tenminste twaalf weken. Na zo’n doorgaande zwangerschap begint de telling opnieuw. Let op: er geldt wel een eigen risico. Dit betekent dat je de eerste zorgkosten tot het bedrag van je eigen risico zelf betaalt. In 2020 is het standaard eigen risico 385 euro en kun je het tot maximaal 885 euro verhogen.
Lees verder onder de advertentie
Extra behandelingen
Heb je meer dan drie IVF-behandelingen nodig voordat je zwanger bent? Dan kan je voor die extra behandelingen een aanvullende verzekering nemen. Sommige verzekeraars bieden namelijk een vergoeding voor een vierde (en vijfde) behandeling als je aanvullend verzekerd bent. Wil je weten bij welke zorgverzekeraar dit geldt en of je direct geaccepteerd wordt? Bekijk dan dit vergoedingsoverzicht vruchtbaarheidsbehandelingen. Ga je voor een vierde poging? Dan kun je daar dus een vergoeding voor krijgen. Goed om te weten: de vergoedingen voor de IVF-behandelingen komen op naam van de vrouw. De partner hoeft dus geen uitgebreidere verzekering te kiezen.
Je basisverzekering vergoedt een deel van je vruchtbaarheidsbehandelingen. Daar heb je een schriftelijke verwijzing van een medisch specialist voor nodig. Heb je meer dan drie behandelingen nodig om zwanger te raken? Dan kan je een aanvullende verzekering nemen. Maar er is niet één bepaalde zorgverzekering die het beste is als je een kinderwens hebt. Bij iedereen is de situatie namelijk anders. Daarom is het slim om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.
Eindelijk kon Evie, moeder van Yara (2) weer eens flink uitpakken met oud & nieuw. Samen met haar vriend ging ze naar een huisfeest van hun oude vrienden. Vrienden waarvan de meeste nog geen kinderen hadden. Ze keken er weken naar uit en het was een geweldige avond, maar ze moesten hiervoor wel allebei diep […]
Het is algemeen bekend dat praten en lezen met jonge kinderen cruciaal is voor hun taalontwikkeling. Maar wist je dat gesprekken over wiskunde in het dagelijks leven net zo belangrijk kunnen zijn voor hun rekenvaardigheden?
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
TikTok staat weer op z’n kop en dit keer gaat het om… een schooltraktatie! Want die kan op sommige scholen niet groot en uitbundig genoeg. Voer voor discussie, want is dit lief of overdreven?
Kersverse ouders opgelet: de populairste kindernamen van 2024 zijn binnen. En ja hoor, Noah (922 keer) blijft bij de jongens onverslaanbaar op nummer één. Voor de meisjes is er een nieuwe naam bovenaan de lijst. *tromgeroffel*