Het is niet zo dat je gelijk in paniek moet schieten, maar het is (vooral met dit lekkere zwemweer) wel goed om op de hoogte te zijn van de gevaren van secundaire verdrinking bij kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Wij leggen je uit wat het inhoudt.
Water in longen
Secundaire verdrinking wordt ook wel uitgestelde verdrinking genoemd. En eigenlijk zegt de naam het al: hierbij overleeft het slachtoffer in eerste instantie een verdrinking, maar kan later toch nog het bewustzijn verliezen. Hoe dit komt? Doordat er water in de longen terecht is gekomen, kunnen de longblaasjes beschadigd raken. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie: de longblaasjes vallen samen waardoor er minder goed zuurstof kan worden opgenomen. Gevolg: benauwdheid, vermoeidheid en zuurstoftekort in de hersenen.
Een late verdrinking kan tot 48 uur na het binnenkrijgen van water ontstaan. Dus wanneer je kind bijna is verdronken, is het dan ook belangrijk om altijd even langs een arts te gaan. Ook is het goed om enkele uren na het incident op het gedrag te letten: reageert je kind anders dan normaal? En is-ie extreem moe of benauwd? Trek dan altijd aan de bel.
Lees verder onder de advertentie
Alert blijven
Uiteraard hoef je je kind nu niet gelijk weg te houden van elk zwembad of meertje, want zwemmen is een feest voor kinderen met dit weer. Het beste wat je als ouders kan doen, is alert blijven.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.