Dit moet je weten over secundaire verdrinking bij kinderen

secundaire verdrinking Beeld: Unsplash
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Het is niet zo dat je gelijk in paniek moet schieten, maar het is (vooral met dit lekkere zwemweer) wel goed om op de hoogte te zijn van de gevaren van secundaire verdrinking bij kinderen.

Lees verder onder de advertentie

Wij leggen je uit wat het inhoudt. 

 

Water in longen

Secundaire verdrinking wordt ook wel uitgestelde verdrinking genoemd. En eigenlijk zegt de naam het al: hierbij overleeft het slachtoffer in eerste instantie een verdrinking, maar kan later toch nog het bewustzijn verliezen. Hoe dit komt? Doordat er water in de longen terecht is gekomen, kunnen de longblaasjes beschadigd raken. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie: de longblaasjes vallen samen waardoor er minder goed zuurstof kan worden opgenomen. Gevolg: benauwdheid, vermoeidheid en zuurstoftekort in de hersenen.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
Portretten: zwemmoeders >

 

Extreem moe

Een late verdrinking kan tot 48 uur na het binnenkrijgen van water ontstaan. Dus wanneer je kind bijna is verdronken, is het dan ook belangrijk om altijd even langs een arts te gaan. Ook is het goed om enkele uren na het incident op het gedrag te letten: reageert je kind anders dan normaal? En is-ie extreem moe of benauwd? Trek dan altijd aan de bel. 

Lees verder onder de advertentie

 

Alert blijven

Uiteraard hoef je je kind nu niet gelijk weg te houden van elk zwembad of meertje, want zwemmen is een feest voor kinderen met dit weer. Het beste wat je als ouders kan doen, is alert blijven.

Lees verder onder de advertentie

 

Meer Kek Mama lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van de leukste aanbiedingen.

Meest bekeken