Heeft je kind net vakantie gehad, is hij alweer thuis: een studiedag op school. Maar wat zijn studiedagen precies en hoe vaak komen die per jaar voor?
Lees verder onder de advertentie
Wat is een studiedag?
Tijdens een studiedag, die bedoeld is voor leerkrachten, is je kind vrij. Op die dag bespreekt het personeel onder meer de planning en belangrijke zaken in het onderwijs.
Nee, het is aan de school zelf wanneer een studiedag op de kalender komt. Zo kan een studiedag middenin de week vallen, bijvoorbeeld omdat leerlingen op woensdagmiddag toch al vrij zijn. Maar een studiedag kan ook aan het begin of juist einde van de week ingepland worden, zodat er sprake is van een lang weekend.
Lees verder onder de advertentie
Schoolvakanties liggen overigens wel landelijk vast. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt op welke data de zomervakanties, kerstvakanties en één van de eventueel twee weken meivakantie in de drie regio’s vallen. De herfst- en voorjaarsvakanties plannen scholen zelf.
Hoeveel studiedagen zijn er?
Gemiddeld gaat het om zeven studiedagen per jaar, maar ook dit verschilt per school. Het aantal studiedagen hangt onder meer af van de lestijd. Basisscholen moeten minimaal 7520 uur lesgeven over alle acht schooljaren, maar een school mag zelf beslissen hoe het lesrooster en de pauzetijden eruitzien. Dat geldt dus ook voor het plannen van de studiedagen. De school moet er daarbij wel rekening mee houden dat ze geen extra vrije dagen inroostert bovenop de vrije dagen die wettelijk zijn toegestaan. De Onderwijsinspectie houdt dit in de gaten. De meeste buitenschoolse opvang is tijdens studiedagen de hele dag open voor je kind.
Lees verder onder de advertentie
Bij de Rijksoverheid vind je nog meer informatie over studiedagen en lesuren in het basisonderwijs.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.