Dit moet je weten over studiedagen

dit moet je weten studiedagen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind net vakantie gehad, is hij alweer thuis: een studiedag op school. Maar wat zijn studiedagen precies en hoe vaak komen die per jaar voor? 

Lees verder onder de advertentie

Wat is een studiedag?

Tijdens een studiedag, die bedoeld is voor leerkrachten, is je kind vrij. Op die dag bespreekt het personeel onder meer de planning en belangrijke zaken in het onderwijs.

 

Lees ook:
Anke is bang voor de schoolpleinjungle >

Lees verder onder de advertentie

 

Zijn er landelijke studiedagen?

Nee, het is aan de school zelf wanneer een studiedag op de kalender komt. Zo kan een studiedag middenin de week vallen, bijvoorbeeld omdat leerlingen op woensdagmiddag toch al vrij zijn. Maar een studiedag kan ook aan het begin of juist einde van de week ingepland worden, zodat er sprake is van een lang weekend.

Lees verder onder de advertentie

Schoolvakanties liggen overigens wel landelijk vast. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt op welke data de zomervakanties, kerstvakanties en één van de eventueel twee weken meivakantie in de drie regio’s vallen. De herfst- en voorjaarsvakanties plannen scholen zelf.

 

Hoeveel studiedagen zijn er? 

Gemiddeld gaat het om zeven studiedagen per jaar, maar ook dit verschilt per school. Het aantal studiedagen hangt onder meer af van de lestijd. Basisscholen moeten minimaal 7520 uur lesgeven over alle acht schooljaren, maar een school mag zelf beslissen hoe het lesrooster en de pauzetijden eruitzien. Dat geldt dus ook voor het plannen van de studiedagen. De school moet er daarbij wel rekening mee houden dat ze geen extra vrije dagen inroostert bovenop de vrije dagen die wettelijk zijn toegestaan. De Onderwijsinspectie houdt dit in de gaten. De meeste buitenschoolse opvang is tijdens studiedagen de hele dag open voor je kind.

Lees verder onder de advertentie

 

Bij de Rijksoverheid vind je nog meer informatie over studiedagen en lesuren in het basisonderwijs.

 

 

Meer artikelen en tips over opvoeden?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken