Voorlopig genieten we nog lekker van deze zonovergoten zomervakantie, maar stilletjes aan komt het nieuwe schooljaar ook dichterbij. Hier moet je rekening mee houden.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer begint het nieuwe schooljaar?
Wanneer je kids weer aan de slag moeten, hangt af van de regio waarin jullie wonen. In regio Noord moeten schoolkinderen 3 september weer voor het eerst aan de bak. Kinderen in regio Midden worden 27 augustus in de schoolbanken verwacht en in regio Zuid moeten leerlingen op 20 augustus op het schoolplein staan.
Lees verder onder de advertentie
Wat heeft je kind nodig?
Welke schoolspullen je kind allemaal nodig heeft, hangt vaak van de klas en leeftijd af. De meeste scholen zorgen voor alle basisbenodigdheden, zoals schriftjes. Toch worden ouders soms gevraagd om zelf spullen te kopen. Over het algemeen hebben kinderen een etui nodig, net als een fijne schrijfpen, potloden en stiften. Een lijmstift is ook handig, net als een liniaal.
Controleer voor het nieuwe schooljaar begint ook even of de gymspullen nog compleet en heel zijn. En passen ze nog? Sommige kinderen hebben ineens een groeispurt tijdens de vakantie. Check ook of de lunchtrommel en drinkbeker nog een ronde meekunnen.
Lees verder onder de advertentie
Nieuwe school?
Zijn jullie verhuisd of begint je kind om een andere reden dit schooljaar op een nieuwe school? Dan is het handig als je kind eerder al kennis heeft gemaakt met zijn toekomstige klasgenootjes en docent tijdens een wen-dag. Om de zenuwen te verminderen is het ook slim om in de vakantie een paar keer langs de nieuwe school te lopen of te fietsen. Zo raakt je kind al vertrouwd met de route en het gebouw.
Lees verder onder de advertentie
Terug in het schoolritme
Aan al het goede komt een eind, dus ook aan de schoolvakantie. Maar voor kinderen – die toch een ander tijdsbesef hebben dan volwassenen – kan het best verwarrend zijn om ‘ineens’ weer in het gareel te moeten lopen. Om je kinderen weer in het schoolritme te krijgen, is het handig om in de week voordat school begint, beetje bij beetje weer de originele bedtijden te gaan hanteren. Oftewel: steeds ietsje vroeger naar bed. Dat maakt de overgang minder abrupt. Hang een duidelijk en overzichtelijk schema of weekplanner op in huis waarop activiteiten en vaste afspraken staan, zodat je kinderen weten wat er van ze verwacht wordt: op maandag naar de BSO, op dinsdag na school paardrijden, enzovoorts.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.