Wat moet je op orde hebben voor je aan kinderen begint? En wat is de ideale leeftijd om moeder of vader te worden? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het onderzocht.
Lees verder onder de advertentie
En wat blijkt: ongeveer 9 op de 10 volwassenen vinden het belangrijk dat er genoeg inkomen is om een gezin te onderhouden. Datzelfde aantal wil eerst een vaste relatie en samenwonen.
Van je vrijheid genieten
7 op de 10 mensen vinden een afgeronde opleiding en een vaste baan belangrijk en iets meer dan de helft vindt dat je eerst van je vrijheid moet genieten voordat je aan kinderen begint. Aan trouwen hechten mensen duidelijk minder waarde: nog minder dan een kwart wil eerst het ja-woord geven en dán pas een gezin stichten.
Maar op welke leeftijd begin je dan aan kinderen? De ondervraagden zijn duidelijk: 25,8 jaar is de ideale leeftijd om moeder te worden, 26,8 jaar om vader te worden. Ter vergelijking: in 2017 kregen vrouwen hun eerste kind gemiddeld vier jaar later dan de ideaal geachte leeftijd. Mannen waren zes jaar ouder dan het ‘ideaal’. Overigens vindt bijna een vijfde dat er geen ideale leeftijd is om voor de eerste keer moeder of vader te worden.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.