Wist je dat je baby al in de buik meegeniet van de muziek waar jij naar luistert? En het is nog goed voor ‘m ook. Dus zet je favoriete nummer maar op en zing ondertussen vrolijk mee.
Lees verder onder de advertentie
Als je baby ongeveer acht weken oud is, ontstaat zijn gehoororgaan. Rond de vijfde maand in de zwangerschap kan hij horen. Zo’n drie maanden later kan hij geluiden ook echt onderscheiden: het geborrel van vruchtwater bijvoorbeeld, het geklop van jouw hart en natuurlijk jouw stem.
Lees verder onder de advertentie
Hoge tonen
Ook de muziek waar jij naar luistert ‘dringt’ de oren van je baby binnen. Volgens onderzoek hebben baby’s zelfs een voorkeur voor bepaalde soorten muziek. Hun hartslag verschilt namelijk per muzieksoort en over het algemeen vinden ze harde, zware tonen niet zo fijn. Hoge tonen en muziek met een vloeiende melodie kunnen ze juist wel waarderen. Komt goed uit dus, als je fan bent van klassieke muziek.
Lees verder onder de advertentie
Mozart Effect
Overigens dacht men in de jaren negentig dat je slimmer zou worden door te luisteren naar muziek van Mozart. Men sprak daarom ook wel van het Mozart Effect. Er waren vrouwen die dus al tijdens de zwangerschap naar die klassieke nummers luisterden, maar uiteindelijk bleek het een fabeltje te zijn.
Ach, je kind hoeft er niet slimmer door te worden, maar je kunt ‘m wel trakteren op een mooi pianostuk van Mozart. De rustgevende tonen zullen ‘m lekker ontspannen. Ondertussen kun je zelf gezellig mee-neuriën of een beetje zingen, want ook dat is goed voor je kleintje. De geluidstrillingen van je stembanden gaan direct naar je baby en voor hem voelt dat als een soort massage.
Lees verder onder de advertentie
Na de geboorte
Als je kindje eenmaal geboren is, kan hij de muziek herkennen die hij in de buik heeft gehoord. Vaak zorgt die muziek ervoor dat hij rustig wordt – de tonen herinneren hem immers aan de veilige tijd in jouw buik. Zet dus dezelfde muziek op als je kind onrustig is of moeite heeft om in slaap te komen.
Bron: Ouders van Nu & Mama MagazineLees ook:
Onderzoek: gezinnen gelukkiger door muziek >
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.