Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Heerlijk, na noeste arbeid heb je je kind in je armen. Maar na de bevalling ben je heus niet meteen je oude ik: je lichaam moet ‘ontzwangeren’. Wij hebben voor je op een rij gezet wat je zoal kunt verwachten.
Oké, allereerst: vergelijk jezelf niet met al die fitgirls en celebs op Instagram die twee dagen na de bevalling weer in een oude skinny jeans passen en vrolijk latte macchiato’s met sojamelk drinken in een hippe lunchtent, alsof er he-le-maal niets veranderd is. Want dat is er wel: je hebt nu een klein hummeltje en na negen maanden zwangerschap plús een bevalling moet jouw lichaam daarvan herstellen. Gemiddeld duurt dat ontzwangeren zo’n negen maanden tot een jaar, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders. Hoe dan ook: leg er niet teveel druk op.
Maar waar kun je dan last van krijgen na de bevalling? Allereerst de kraamtranen: door een combinatie van vermoeidheid, hormonen én de grote verandering in jouw leven nu je verantwoordelijk bent voor een mini-mens, willen er zo’n drie dagen na de bevalling nogal eens wat tranen vloeien. Of dat altijd redelijk is? Welnee. Kek Mama’s Anne huilde toen haar eitje door de kraamverzorgster te lang werd gekookt (ze had zich negen maanden lang verheugd op snotterig eigeel). Maar dat doet er niet toe. Gooi het er allemaal uit, je mág huilen.
Een paar dagen (meestal ergens tussen dag 3 en 5) na de bevalling krijgen veel prille moeders tijdens het ontzwangeren hiermee te maken: stuwing. Oftewel: gespannen, knoertharde en pijnlijke borsten. Je melkproductie komt nu echt goed op gang en je borsten zijn beter doorbloed, en die combi zorgt voor wat ongemak. Er zijn trucjes om de pijn te verlichten. Grootmoeders tip: leg wat gekoelde koolbladeren op je pijnlijke boezem. Een icepack in een handdoek kan ook helpen om de pijn te verminderen.
De gebroken nachten plus je lichamelijke inspanning tijdens het baren zorgen voor een flinke vermoeidheid. Hartstikke logisch en probeer dit ook serieus te nemen. Ontzwangeren gaat soepeler als je genoeg rust neemt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in zo’n drukke kraamperiode, maar pak je rust als de mogelijkheid zich voordoet. Ga slapen als je kleintje ook op bed ligt en zet soms gewoon een dik, vet kruis in de agenda: vandaag komt er géén kraambezoek. Voel je niet schuldig over pyjamadagjes en blijf lekker in je cocon.
Lees ook
Moeder deelt foto van haar buik drie weken na de bevalling: ‘Dit is realistisch’ >
Tijdens het ontzwangeren zul je ook een tijdje gaan vloeien: je verliest dan bloed en wondvocht, soms met stolsels. Dit komt omdat er in je baarmoeder een wond zit waar eerst de placenta zat. Het duurt zo’n zes weken voor dit genezen is. In die tijd mag je niet in bad en geen tampons gebruiken – beter gebruik je het kraamverband dat in het kraampakket zat. Hoewel vloeien dus heel normaal is, is het slim om de huisarts te bellen als je ineens heel heftig bloedt of als het bloed vies ruikt. Dan kan er namelijk sprake zijn van een ontstoken baarmoederslijmvlies.
O, wat was je blij met je volle bos haar tijdens je zwangerschap. Maar helaas, veel vrouwen krijgen na de bevalling te maken met haaruitval. Als je zwanger bent, verlies je bijna geen haren. Maar zodra jouw lichaam het seintje krijgt dat de baby eruit is, verandert je hormoonhuishouding en vallen de haren uit die je al die tijd als bonus extra lang ‘vasthield’. Logisch, maar toch kan het even schrikken zijn, al die haren in het doucheputje. Het haarverlies kan tot ruim een jaar na de bevalling voorkomen, maar gaat vanzelf weer over. Je kunt je haar een boost geven door biotine (vitamine B8) te slikken.
Je zult waarschijnlijk wat prikkelbaarder dan gewoonlijk zijn (dit gaat vaak hand in hand met de vermoeidheid), net als dat je nog lange tijd vergeetachtig kunt zijn. Je kunt niet op woorden komen, opent de koelkast en hebt geen idee wat je ook alweer wilde pakken en ga zo maar door. Het kan een jaar duren voor je ‘mommy brain’ weer een beetje hersteld is. Maar je wordt heus ooit weer jezelf, beloofd.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >