Leuk, leerzaam en een extra reden om die iPad (voor een keer) links te laten liggen: deze spelletjes zijn bij kleuters een schot in de roos.
Lees verder onder de advertentie
Letters uit het alfabet
Ga naar het bos, strand, de speeltuin of gewoon binnen en geef je kind een letter uit het alfabet. Vervolgens laat je ‘m iets zoeken dat met die letter begint. Heeft-ie het goed? Dan kun je zelf een prijs bedenken. Hartstikke goed voor de taalvaardigheid.
Sokken sparen
Gezellig (en handig, laten we eerlijk zijn). Maak een hoopje van de sokken die net uit de was komen en laat je kind steeds twee dezelfde pakken. Je kunt het nog een tikkeltje lastiger maken door er ook andere spullen tussen te leggen waar je er twee van hebt.
Kranten meppen
Het spelletje is oersimpel. Het hele gezin zit in een kring en in het midden staat de mepper. Die begint door een naam te roepen. Diegene moet zo snel mogelijk een andere naam roepen. Als de mepper je een mep geeft vóórdat je een andere naam hebt gezegd, ben je af.
Hier kun je van alles voor gebruiken: een fruitschaal, de speelgoedkist, koelkast of de schuur – ga zo maar door. Maak een ‘stilleven’ en zorg ervoor dat je kind er goed naar kijkt. Vervolgens doet hij z’n ogen dicht en verander je wat dingen. En dan is het een kwestie van raden wát er veranderd is.
Lees verder onder de advertentie
Ik zie, ik zie…
Niet alleen een topper in de auto naar Zuid-Frankrijk, ook ideaal tijdens een dag thuis. Heeft je kind het na drie pogingen nog niet geraden? Gooi er dan een extra hint in. Anders ben je tot middernacht zoet. Leuk voor je kleuter, minder voor jou.
Spijkerpoepen
Zo’n oudje dat nooit gaat vervelen. En je hebt er bijna niets nodig. Zet een fles neer en bind vervolgens een koordje of een riem om de heup van je kind en de rest van het gezin. Ter hoogte van de billen hangt een touwtje met een spijker eraan. Doel van het spel is om de spijker in de fles te laten zakken. Bij kinderen geldt: hoe jonger, hoe groter de hals van de fles moet zijn. Voor kleuters is een emmer een betere optie.
Lees verder onder de advertentie
De wereld op z’n kop
Het is de bedoeling dat jouw kind precies het tegenovergestelde doet van wat jij doet. Dus doe jij je arm omhoog? Dan doet je kleuter z’n arm naar beneden. Ga jij zitten? Dan gaat hij staan. Kijk je boos? Dan kijkt hij blij. Succes verzekerd.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.