Kan schrikken zijn: is je kind net geboren, heeft hij een vreemd vlekje op zijn hoofd of arm. Geen zorgen, geboortevlekken komen vaak voor en zijn meestal niet ernstig. Wij zetten de meest voorkomende geboortevlekken voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Lang niet elke baby komt met een volledig gaaf huidje ter wereld. Het gros van de kinderen heeft een geboortevlek: een meestal klein, onschuldig vlekje op de huid. Het gaat vaak om goedaardige huidaandoeningen. Wel is het belangrijk om alert te blijven – vertrouw je het niet, ga dan met je kind langs de huisarts.
Dit zijn de vijf meest voorkomende geboortevlekken:
Lees verder onder de advertentie
Pigmentvlek
Pigmentvlekken vallen op omdat ze te licht of te donker zijn voor het huidtype van je kind. Er is dus een donkere plek te zien op de lichte huid, of andersom. Pigmentvlekken kunnen in het gezicht voorkomen, maar ook de rest van het lichaam. Het woord zegt al wat de oorzaak is: op deze plek zit minder pigment. Is de vlek erg groot of heeft je kind er last van, dan kan een arts de pigmentvlek kleiner maken of verwijderen.
Lees verder onder de advertentie
Mongolenvlek
Deze vlek komt vaak voor bij baby’s met een donkere huid. Je herkent ‘m aan z’n egale, blauwgrijze kleur. Mongolenvlekken komen het meeste voor op de onderrug of billen en zijn een paar centimeter groot. Behandeling is niet nodig, vaak verdwijnen ze als je kind rond de 4 jaar oud is.
Bij een wijnvlek is er sprake van een aangeboren vaatafwijking. Wijnvlekken komen vooral voor in de hals en in het gezicht. Ze zien er na de geboorte meestal roze uit, maar later kunnen ze donkerder van kleur worden. Met een laserbehandeling kan een wijnvlek kleiner worden gemaakt.
Aardbeivlek
Deze komen vaker voor bij meisjes dan bij jongens en zien er uit als een aardbei, vandaar ook de naam. De aardbeivlek wordt ook wel hemangioom genoemd, wat een goedaardig gezwel van bloedvaten betekent. Dat klinkt eng, maar dat is het niet. Na een paar jaar verdwijnt de vlek vanzelf.
Ooievaarsbeet
Zo’n dertig procent van alle baby’s komt ter wereld met een ooievaarsbeet. Het gaat daarbij om een aangeboren verwijding van kleine bloedvaatjes in de huid. Je herkent ‘m aan een soort lichtroze vlek, die roder wordt als je kind huilt of overstuur is. Ook deze vlek is onschuldig en je kind hoeft er niet voor behandeld te worden – de ooievaarsbeet verdwijnt op den duur vanzelf.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.