Een pasgeboren baby slaapt het grootste deel van de dag. Maar hoe ouder je kind wordt, des te minder slaap hij nodig heeft. Wat zijn de gemiddelde slaapritmes per leeftijd? Wij zochten ’t voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Baby
Slapen, slapen en nog eens slapen: een baby doet niets liever. Gemiddeld slaapt hij zo’n veertien tot vierentwintig uur per etmaal en tussendoor wordt hij wakker voor zijn voeding.
In het begin heeft je baby nog totaal geen besef van het verschil tussen dag en nacht. Meestal begint dat ongeveer vanaf een week of tien, twaalf te komen. De slaap in de avond en nacht wordt dan dieper en langer – maar doorslapen kun je het (helaas) nog niet noemen.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer slaapt je baby door?
Je baby zal nog steeds wakker worden met een hongergevoel, omdat hij behoefte heeft aan zijn nachtvoeding. Om te voorkomen dat het jezelf opbreekt om steeds uit bed te gaan, kun je co sleepen overwegen. Je kind ligt dan in een speciaal wiegje of ledikantje naast je eigen bed, zodat je er ’s nachts niet uit hoeft om hem te voeden of gerust te stellen.
Lees verder onder de advertentie
Ongeveer zeven op de tien baby’s slapen de nacht door zodra ze zes maanden oud zijn – en dan hebben we het over vijf aaneengesloten uurtjes. Maar staar je vooral niet blind op deze cijfers. Ieder kind is anders, dus het kan goed zijn dat de jouwe eerder of juist wat later doorslaapt. Gaat het moeizaam, dan kun je slaaptraining eens proberen.
Het kan zijn dat je baby een onrustige slaper is – al vanaf de geboorte of na een paar weken. Hij huilt bijvoorbeeld veel of houdt zichzelf wakker omdat hij de dekentjes bijvoorbeeld van zich aftrappelt. Of hij heeft het te koud of te warm. Check altijd de temperatuur van je kind en werk met laagjes: heeft hij het te warm, dan trek je er één laagje (kledingstuk, lakentje, etc) vanaf. Ligt je baby in een slaapzak? Houd dan rekening met de TOG-waarde.
Lees verder onder de advertentie
Slaapt je baby onrustig, dan kan het helpen om hem in te bakeren. Je wikkelt hem dan op een veilige manier in een speciale inbakerdoek- of zak, maar je kunt bijvoorbeeld ook een hydrofiele luier gebruiken. Inbakeren helpt een baby de eerste weken of maanden om te kalmeren, waardoor hij makkelijker in slaap valt. De meeste baby’s gaan uiteindelijk minder huilen en beter slapen, waardoor je een gezond slaapritme kunt opbouwen.
Een andere tip: probeer eens white noise. Dit is een monotoon geluid waar veel baby’s rustig van worden – vergelijk het met een stofzuiger of draaiende ventilator. Klinkt voor jou niet zo fijn, maar je baby associeert het met het geluid dat ze in de baarmoeder hoorden en wordt er rustig van.
Lees verder onder de advertentie
Is de nachtvoeding niet meer nodig en heeft je baby ontdekt hoe hij de nachten doorslaapt, dan mag de vlag uit. Kinderen van één jaar oud slapen gemiddeld acht tot negen uur aaneengesloten door. Houd er wel rekening mee dat je kind op een bepaald moment altijd weer onrustiger kan gaan slapen, bijvoorbeeld als hij gaat dromen of overdag nieuwe dingen leert en daardoor wat meer geprikkeld is.
Dreumesen en peuters
Is je kind eenmaal een peuter, dan slaapt hij ’s nachts ongeveer tien tot twaalf uur. Hoewel dat behoorlijk lang is, doet hij overdag meestal ook nog een dutje. Hoe lang dat middagdutje duurt, verschilt enorm per kind. De één is na een uurtje alweer wakker, de ander is na drie uur nog niet uit z’n bed te branden. Ook per dag kan dit anders zijn – misschien weigert je peuter een keer te slapen of ben je onderweg en slaapt hij minder lang dan normaal.
Wist je dat het middagdutje heel belangrijk is? Als je kind vermoeid raakt, slaapt hij ’s nachts meestal ook minder goed. Probeer dat middagdutje dus niet over te slaan, voor zover dat mogelijk is. De meeste kinderen hebben tussen de twee en drie jaar steeds minder vaak het slaapje overdag nodig.
Hoe ouder je kind wordt, des te minder slaap hij nodig heeft. Vierjarigen slapen meestal nog rond de twaalf uur, maar als je kind een jaar of negen is, is dat nog ‘maar’ tien uur.
Uit onderzoek blijkt dat er bij de meeste kinderen geen verschil is tussen de slaap doordeweeks en in het weekend. Probeer regelmatige bedtijden aan te houden, ongeacht de dag van de week. Laat de bedtijden in het weekend in de vakanties niet meer dan anderhalf uur daarvan afwijken. Hier lees je een aantal fijne tips om je kind na de vakantie weer in het gewone slaapritme te krijgen.
Staat je kind ’s ochtends veel eerder naast je bed dan je lief is? Hier vind je tips hoe je je kind langer kunt laten liggen. Ook kun je hem met een slaaptrainer leren wanneer het tijd is om op te staan.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Soms staat het gewoon in de sterren geschreven: bepaalde moeders hebben een hart van goud, maar dat maakt ze soms ook net iets té lief. Ze willen alles en iedereen tevreden houden, maar vergeten daarbij zichzelf.
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]