Het niveau waar je kind instroomt zodra hij of zij ‘naar de middelbare’ gaat, is afhankelijk van het schooladvies van de basisschool. Maar welke niveaus kent het voorgezet onderwijs eigenlijk?
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten ze op een rij.
Adviezen
De basisschool kan op twee verschillende manieren een advies geven: enkelvoudig (bijvoorbeeld havo) en meervoudig (bijvoorbeeld vmbo/havo). Uit de eindtoets komt altijd, met uitzondering van het vwo, een meervoudig advies. Namelijk:
Lees verder onder de advertentie
pro/vmbo bb
vmbo bb/vmbo kb
vmbo kb/vmbo gl-tl
vmbo gl-tl/havo
havo/vwo
vwo
Pro: in het praktijkonderwijs worden leerlingen voorbereid op thema’s als wonen, werken, leren en vrije tijd. Ze lezen niet alleen uit boeken, maar zijn, zoals de naam ook zegt, veel in de praktijk bezig. Een deel van de leerlingen gaat na hun diploma direct aan het werk, het andere deel studeert verder op het vmbo.
Vmbo
Vmbo bb staat voor vmbo basisberoepsgerichte leerweg en heeft ook vooral praktische vakken. Het leerwerktraject is een belangrijk onderdeel en met een diploma kan een kind naar mbo niveau 2.
Lees verder onder de advertentie
Vmbo kb: kaderberoepsgerichte leerweg is ideaal voor kinderen die veel kennis in de praktijk op willen doen, want ook hier moet je veel ‘doen’. Heeft je kind z’n diploma? Dan kan-ie doorstromen naar mbo niveau 3 of 4.
Vmbo gl: je kunt de gemengde leerweg vergelijken met de theoretische leerweg, maar hier krijgen kinderen ook zo’n vier uur per week een beroepsgericht vak. Sommige leerlingen kunnen na afronding naar de havo, maar kunnen ook een mbo niveau 3 of 4-opleiding gaan doen.
Lees verder onder de advertentie
Vmbo tl: ben je nog bekend met de oude mavo? Daar kun je de theoretische leerweg het beste mee vergelijken. Net als bij de gemengde leerweg stromen leerlingen hier door naar havo, mbo niveau 3 of 4.
Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs en duurt vijf jaar, vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en duurt zes jaar. De eerste drie jaar volgen kinderen hier een breed pakket aan vakken, zoals wiskunde, aardrijkskunde, biologie, Engels en Nederlands. Na het derde jaar mogen kinderen een profiel met de daarbij behorende vakken én nog enkele keuzevakken kiezen. De profielen zijn:
Lees verder onder de advertentie
Natuur & Gezondheid – wiskunde A, biologie en scheikunde zijn verplicht
Natuur & Techniek – wiskunde B, natuurkunde en scheikunde zijn verplicht
Economie en Maatschappij – wiskunde A, economie en geschiedenis zijn verplicht
Cultuur en Maatschappij – geschiedenis is verplicht
Heeft je kind de havo goed doorlopen? Dan kan-ie doorstromen naar het hbo. Leerlingen met een vwo-diploma kunnen naar de universiteit.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]