Een gezond kind hoest gemiddeld tien keer per dag. Als je kind benauwd is of veel vaker hoest, is er misschien meer aan de hand.
Lees verder onder de advertentie
Een hoest kan soms best heftig klinken, maar meestal kan het geen kwaad. De oorzaak is doorgaans een virusinfectie, zoals griep of verkoudheid. Dit virus gaat vanzelf over en er is dan ook niet veel wat je eraan kunt doen. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam: zo maakt je lijf je luchtwegen weer schoon. Tegelijkertijd kan een hoest ook te maken hebben met aandoeningen als COPD en astma.
Lees verder onder de advertentie
Twee soorten
Grofweg zijn er twee verschillende soorten hoest die voorkomen bij kinderen:
Kriebelhoest, ook wel een droge hoest. Hierbij heeft een kind last van een kriebel in de keel en dit wordt meestal veroorzaakt door een virus. Andere oorzaken kunnen luchtvervuiling, hooikoorts, rook of kou zijn.
Slijmhoest. In dit geval zit er slijm vast in de keel van je kind. Dit wordt veroorzaakt door het griepvirus of het verkoudheidsvirus.
Hoesten voorkomen
Er zijn wel manieren om hoesten – en zeker een kriebelhoest – te voorkomen. Let er bijvoorbeeld op dat er niemand in de buurt van je kind rookt en zorg voor een goede luchtkwaliteit in huis. Ook stof irriteert de luchtwegen, dus hou je huis schoon. En schreeuwen zorgt ook voor irritatie aan de luchtwegen. Slijmhoest is moeilijker te voorkomen, omdat dit veroorzaakt wordt door een virus.
Er is meestal niets aan de hand als een baby hoest. Maar hoest je baby al langer dan drie weken of krijgt hij koorts (meer dan 38 graden), ga dan naar de huisarts. Ga ook naar de dokter als je baby ontroostbaar is, benauwd of minder drinkt dan de helft van wat hij normaal drinkt. Ook als je kind opeens erg suf is en amper wakker lijkt te worden, moet je aan de bel trekken.
Lees verder onder de advertentie
Siroop
Maar onthoud: elk kind wordt wel eens verkouden of gaat hoesten. Dat hoort erbij. Maak je niet gelijk te veel zorgen. Hoestsiroop of neusspray kunnen ook helpen om de klachten te verminderen. En laat je kind sowieso altijd voldoende drinken: dat is belangrijk om de keel zacht te houden.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.