Is je kind onuitstaanbaar en weet je van ellende niet meer welke kant je op moet met de opvoeding? Wij hebben pedagoog Minchenu Maduro om de vijf beste opvoedtips ooit gevraagd.
Lees verder onder de advertentie
1. Aandacht, aandacht, aandacht
Volgens Maduro de belangrijkste tip. “Wees beschikbaar en zorg ervoor dat je er thuis écht bent. Doe je telefoon uit, laat je laptop dicht en focus je voor de volle honderd procent op je kind. Doe hem of haar ook niet op -tig verschillende clubjes, want dan geef je geen persoonlijke aandacht. Probeer de balans te vinden tussen naschoolse activiteiten en tijd thuis.”
Lees verder onder de advertentie
2. Karweitjes
Door karweitjes in te plannen, ontwikkelt je kind volgens de pedagoog zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Ze leren dat het helpen van anderen een fijn gevoel geeft én zien zo dat ze niet alles voor niets krijgen.
Je hoeft ze echt niet in hun luier al op vioolles te doen, maar als je ze al vroeg kennis laat maken met muziek, is dat goed voor de ontwikkeling. Maduro: “Begin spelenderwijs met bijvoorbeeld een trommel of blokfluit. Zodra kinderen ouder zijn, kunnen ze zelf kiezen welk instrument ze bespelen en leren ze noten te lezen. Oh, en vergeet niet lekker vaak te zingen.”
Lees verder onder de advertentie
4. Wees consequent
Klinkt cliché, maar is wel een hele belangrijke: wees consequent. “Rust, ruimte en regelmaat is belangrijk voor een kind”, legt Maduro uit. “Zorg al vanaf de geboorte voor vastigheid en (bedtijd)rituelen, zodat je kind altijd weet waar hij of zij aan toe is. En maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken over hoelang je kind op de iPad mag. Als je dit goed vol kunt houden, heb je veel minder strijd.”
Lees verder onder de advertentie
5. Stimuleer fantasie
Hier leren kinderen volgens Maduro heel veel van: “Maak van een tafel een vliegtuig, prop de verkleedkist vol of maak een hut van kussens: een kinderhand is snel gevuld en door hun fantasie zo lang mogelijk te stimuleren, worden ze enorm creatief.”
Lees verder onder de advertentie
Minchenu Maduro, pedagoog en moeder van een zoon (16)
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?