Vrouwen moeten na 41 weken zwangerschap standaard het aanbod krijgen om te worden ingeleid om zo de kans op een doodgeboren baby te verkleinen. Dat is de conclusie van Zweeds onderzoek, gepubliceerd in ‘British Medical Journal’.
Lees verder onder de advertentie
Deze uitslag leidt tot veel onrust, want kort nadat het onderzoek werd gepubliceerd, stond de telefoon bij verloskundigen roodgloeiend.
Zuurstofgebrek
In de Zweedse studie werden vrouwen die werden ingeleid met 41 weken vergeleken met vrouwen bij wie werd afgewacht tot 42 weken. Wat bleek? In de eerste groep kwamen alle kinderen levend ter wereld. In de groep vrouwen bij wie de zwangerschap werd afgewacht, stierven zes baby’s: vijf in de buik, één na de bevalling. Eén baby die in de buik stierf, had een hartafwijking. De andere vier overleden ‘zonder goede verklaring’. De baby die buiten de buik stierf, had hersenbeschadiging opgelopen door zuurstofgebrek. Hierna werd direct besloten om te stoppen met het onderzoek.
Een ‘normale’ zwangerschap duurt ongeveer 40 weken, maar in Nederland hangt het van de hulpverlener af wanneer een vrouw ingeleid wordt, schrijft Nieuwsuur. Soms krijgt de moeder de keus bij 41 weken, soms wordt er gewacht tot 42 weken. In Zweden is het normaal om de bevalling pas op gang te brengen na 42 weken. “Het aantal dode baby’s kwam als een schok. We hadden deze uitkomsten niet verwacht”, vertelt hoofdonderzoeker en professor gynaecologie Henrik Hagberg. “Uit dit onderzoek blijkt dat eerder inleiden de babysterfte kan reduceren.”
Lees verder onder de advertentie
‘Vrouw mag zelf kiezen’
Na de uitslag van dit onderzoek willen ook in Nederland gynaecologen zwangeren sneller inleiden. “Een vrouw mag altijd zelf kiezen”, zegt gynaecoloog Jan van Lith tegen Nieuwsuur. “Maar ik wil wel dat we iedere zwangere erop wijzen dat de kans op sterfte toeneemt als we langer wachten met het opwekken van de bevalling. Die kans op sterfte blijft klein, een op de 230, maar hij is er wel.”
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.