O god, daar ligt je kind weer languit op de vloer in de supermarkt omdat jij geen Dora-koekjes wil kopen. Herkenbaar? Ja. Leuk? Nee. Zo ga je met die driftbuien om.Vanaf het eerste jaar krijgen kinderen steeds meer een eigen wil. Dat kan natuurlijk niet altijd. En na het zeggen van het ‘’boosaardige’’ woord: nee, kan een kind soms een driftbui krijgen. Een heel normaal verschijnsel van emotionele ontwikkeling, natuurlijk. Maar ja. Ook wel onhandig en irritant, op sommige momenten.
Hierbij een driestappenplan waarmee je de driftbuien minder heftig kunt maken:
1. Toon begrip
Het belangrijkste als je kind een driftbui heeft, is om in ieder geval begrip te tonen. Je hoeft niet je mening te geven of je het eens bent met de boosheid, maar begrip tonen is vaak al genoeg. Blijf zelf rustig, ook al is de verleiding groot om erin mee te gaan.
Lees ook: Kinderen met deze sterrenbeelden hebben de meeste driftbuien2. Vraag of je kind hulp wil
5 het tonen van begrip, kun je op een rustige toon vragen gaan stellen. Vraag je kind: ‘Heb je hulp nodig?’ of ‘Wil je dat ik je een knuffel geef?’ Door vragen te stellen gaan kinderen nadenken over hun gevoelens en krijgen ze door dat er een oplossing voor de gevoelens is. Geef je kind keuzes: dan heeft het het gevoel dat ze controle hebben.
Lees verder onder de advertentie
3. Blijf dichtbij
Soms lijkt het beter om je kind met rust te laten en even alleen te laten zijn, door hem of haar bijvoorbeeld op de gang ’te laten afkoelen’. Doe dat niet: het is juist beter om dichtbij te blijven. Fysieke nabijheid kalmeert namelijk het emotionele deel van ons brein. Daarnaast voelt je kind zich gesteund, zeker als je hem of haar knuffelt. Dan maakt je kind het stofje oxytocine aan, waardoor er sneller rust en acceptatie komt. Je kunt dan beter een kwartiertje later, als alles is bekoeld, nog in woorden vragen wat er nou precies aan de hand was. Laat je kind het uitleggen en geef een luisterend oor.
Bron: Famme
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.