O god, daar ligt je kind weer languit op de vloer in de supermarkt omdat jij geen Dora-koekjes wil kopen. Herkenbaar? Ja. Leuk? Nee. Zo ga je met die driftbuien om.Vanaf het eerste jaar krijgen kinderen steeds meer een eigen wil. Dat kan natuurlijk niet altijd. En na het zeggen van het ‘’boosaardige’’ woord: nee, kan een kind soms een driftbui krijgen. Een heel normaal verschijnsel van emotionele ontwikkeling, natuurlijk. Maar ja. Ook wel onhandig en irritant, op sommige momenten.
Hierbij een driestappenplan waarmee je de driftbuien minder heftig kunt maken:
1. Toon begrip
Het belangrijkste als je kind een driftbui heeft, is om in ieder geval begrip te tonen. Je hoeft niet je mening te geven of je het eens bent met de boosheid, maar begrip tonen is vaak al genoeg. Blijf zelf rustig, ook al is de verleiding groot om erin mee te gaan.
Lees ook: Kinderen met deze sterrenbeelden hebben de meeste driftbuien2. Vraag of je kind hulp wil
5 het tonen van begrip, kun je op een rustige toon vragen gaan stellen. Vraag je kind: ‘Heb je hulp nodig?’ of ‘Wil je dat ik je een knuffel geef?’ Door vragen te stellen gaan kinderen nadenken over hun gevoelens en krijgen ze door dat er een oplossing voor de gevoelens is. Geef je kind keuzes: dan heeft het het gevoel dat ze controle hebben.
Lees verder onder de advertentie
3. Blijf dichtbij
Soms lijkt het beter om je kind met rust te laten en even alleen te laten zijn, door hem of haar bijvoorbeeld op de gang ’te laten afkoelen’. Doe dat niet: het is juist beter om dichtbij te blijven. Fysieke nabijheid kalmeert namelijk het emotionele deel van ons brein. Daarnaast voelt je kind zich gesteund, zeker als je hem of haar knuffelt. Dan maakt je kind het stofje oxytocine aan, waardoor er sneller rust en acceptatie komt. Je kunt dan beter een kwartiertje later, als alles is bekoeld, nog in woorden vragen wat er nou precies aan de hand was. Laat je kind het uitleggen en geef een luisterend oor.
Bron: Famme
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.