Gezellig hoor, Sinterklaas, maar na het inslaan van al die cadeaus, pepernoten en wortels voor Ozosnel wil je vast wel weten waar de schoen zet-traditie vandaan komt.
Lees verder onder de advertentie
Wij zochten het voor je uit.
Arme kinderen
In de 15e eeuw, op 5 december, zetten arme kinderen hun schoen in de kerk. De schoenen werden vervolgens gevuld door de rijken en een dag later (op de sterfdag van Sint Nicolaas) werd de inhoud verdeeld. Tegenwoordig zetten de kinderen hun schoen bij de kachel of onder de schoorsteen, zodat de pieten erdoorheen kunnen klimmen om ‘m te vullen. Ook kan je bij sommige bedrijven je schoen online zetten.
Zodra de Sint in het land is. En de één vindt twee keer voldoende, de ander verzamelt allerlei kleine schoencadeaus zodat het elke dag raak is. Ook de manier waarop verschilt: waar het ene kind z’n schoen zet bij de open haard, liedjes zingt, verlanglijstjes inlevert, tekeningen maakt en wortels voor het paard achterlaat – kortom: de hele mikmak, vindt een ander de volgende dag gewoon een cadeautje in z’n schoen. Het is maar waar jij je als ouder fijn bij voelt.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.