Gezellig hoor, Sinterklaas, maar na het inslaan van al die cadeaus, pepernoten en wortels voor Ozosnel wil je vast wel weten waar de schoen zet-traditie vandaan komt.
Lees verder onder de advertentie
Wij zochten het voor je uit.
Arme kinderen
In de 15e eeuw, op 5 december, zetten arme kinderen hun schoen in de kerk. De schoenen werden vervolgens gevuld door de rijken en een dag later (op de sterfdag van Sint Nicolaas) werd de inhoud verdeeld. Tegenwoordig zetten de kinderen hun schoen bij de kachel of onder de schoorsteen, zodat de pieten erdoorheen kunnen klimmen om ‘m te vullen. Ook kan je bij sommige bedrijven je schoen online zetten.
Zodra de Sint in het land is. En de één vindt twee keer voldoende, de ander verzamelt allerlei kleine schoencadeaus zodat het elke dag raak is. Ook de manier waarop verschilt: waar het ene kind z’n schoen zet bij de open haard, liedjes zingt, verlanglijstjes inlevert, tekeningen maakt en wortels voor het paard achterlaat – kortom: de hele mikmak, vindt een ander de volgende dag gewoon een cadeautje in z’n schoen. Het is maar waar jij je als ouder fijn bij voelt.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.