Hoe duurzamer, hoe beter. Ook als het gaat om kinderkleding. Maar waar moet je op letten? En waar koop je duurzame kinderkleding? We zetten het op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Hoe leuk het ook is om veel kinderkleding te shoppen, echt duurzaam is het niet. Vooral omdat ze binnen de kortste keren uit hun garderobe groeien en je dat winkelmandje opnieuw moet vullen. Om kleding te produceren, zijn grote hoeveelheden energie, grond, water en fossiele grondstoffen nodig. Ook worden er soms chemische middelen gebruikt, komen er plastic vezels vrij én zorgt het voor mensen- en dierenleed. Hoe verklein je die ecologische voetafdruk en zorg je tegelijk dat je kinderen er tiptop uitzien? Een paar tips.
Lees verder onder de advertentie
Geef kleding een tweede leven
Allereerst is het ruilen en lenen van kleding een goede (en leuke!) oplossing. Ook wordt het aanbod tweedehandskleding, bijvoorbeeld in vintagewinkels, op Marktplaats of Vinted, steeds groter. Koop alleen wat je nodig hebt en let bij het shoppen van duurzame kinderkleding op het volgende.
Check het merk
De meeste merken hebben op hun website en ‘productie’-pagina waarop ze vertellen over de productie van kledingstukken. Eerlijke merken zijn over het algemeen een stuk transparanter dan fast fashion merken. Hierbij geldt: hoe meer informatie, hoe beter. Dat kleding uit Bangladesh komt, betekent trouwens niet meteen dat de arbeidsomstandigheden slecht zijn. Het kan juist ook een manier zijn om de lokale bevolking te steunen. Weten of een merk duurzame kinderkleding verkoopt? Op de platformen Fair Wear Foundation en Good on You vind je een handig overzicht.
Duurzame kinderkleding is te herkennen aan bepaalde materialen. Als het materiaal afkomstig is van een biologische katoenplantage en gemaakt is onder eerlijke omstandigheden, ben je een stuk milieuvriendelijker bezig. De meest duurzame stof is lyocell, gemaakt van hout. Het is biologisch afbreekbaar, zeer sterk en gaat lang mee. Ook kun je kiezen voor biologisch linnen. De minst duurzame stoffen zijn wol, zijde, katoen en viscose. Beter is het om te kiezen voor gerecyclede stoffen. Koop je kledingstuk van niet-gerecyclede materialen, let dan op het GOTS-keurmerk. Dat is textiel met meer dan 70% of 95% biologische vezels. Bovendien worden er een hoop eisen aan gesteld, zoals goede arbeidsomstandigheden en eerlijk loon.
Nog meer inspiratie?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.