Hoe duurzamer, hoe beter. Ook als het gaat om kinderkleding. Maar waar moet je op letten? En waar koop je duurzame kinderkleding? We zetten het op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Hoe leuk het ook is om veel kinderkleding te shoppen, echt duurzaam is het niet. Vooral omdat ze binnen de kortste keren uit hun garderobe groeien en je dat winkelmandje opnieuw moet vullen. Om kleding te produceren, zijn grote hoeveelheden energie, grond, water en fossiele grondstoffen nodig. Ook worden er soms chemische middelen gebruikt, komen er plastic vezels vrij én zorgt het voor mensen- en dierenleed. Hoe verklein je die ecologische voetafdruk en zorg je tegelijk dat je kinderen er tiptop uitzien? Een paar tips.
Lees verder onder de advertentie
Geef kleding een tweede leven
Allereerst is het ruilen en lenen van kleding een goede (en leuke!) oplossing. Ook wordt het aanbod tweedehandskleding, bijvoorbeeld in vintagewinkels, op Marktplaats of Vinted, steeds groter. Koop alleen wat je nodig hebt en let bij het shoppen van duurzame kinderkleding op het volgende.
Lees verder onder de advertentie
Check het merk
De meeste merken hebben op hun website en ‘productie’-pagina waarop ze vertellen over de productie van kledingstukken. Eerlijke merken zijn over het algemeen een stuk transparanter dan fast fashion merken. Hierbij geldt: hoe meer informatie, hoe beter. Dat kleding uit Bangladesh komt, betekent trouwens niet meteen dat de arbeidsomstandigheden slecht zijn. Het kan juist ook een manier zijn om de lokale bevolking te steunen. Weten of een merk duurzame kinderkleding verkoopt? Op de platformen Fair Wear Foundation en Good on You vind je een handig overzicht.
Duurzame kinderkleding is te herkennen aan bepaalde materialen. Als het materiaal afkomstig is van een biologische katoenplantage en gemaakt is onder eerlijke omstandigheden, ben je een stuk milieuvriendelijker bezig. De meest duurzame stof is lyocell, gemaakt van hout. Het is biologisch afbreekbaar, zeer sterk en gaat lang mee. Ook kun je kiezen voor biologisch linnen. De minst duurzame stoffen zijn wol, zijde, katoen en viscose. Beter is het om te kiezen voor gerecyclede stoffen. Koop je kledingstuk van niet-gerecyclede materialen, let dan op het GOTS-keurmerk. Dat is textiel met meer dan 70% of 95% biologische vezels. Bovendien worden er een hoop eisen aan gesteld, zoals goede arbeidsomstandigheden en eerlijk loon.
Nog meer inspiratie?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.