Per jaar zorgen baby’s voor veel plastic afval met hun vuile luiers. Niet gek, aangezien zij er gemiddeld 5 per dag dragen. Maar, dit is natuurlijk niet zo goed voor het milieu. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Uit welke opties kun je kiezen?
Lees verder onder de advertentie
– In samenwerking met Kruidvat –
Klimaatneutraal begint bij jezelf
Het gaat zo makkelijk en snel: even de supermarkt of de drogist in en je grist een pak luiers mee voor je kleintje, want je bent bijna door de voorraad heen. Maar als je je bewuster bent van wat een luier aan plastic bevat en hoeveel luiers je per maand weggooit, denk je misschien wel twee keer na voor je naar de kassa loopt.
Lees verder onder de advertentie
Nieuw: de duurzame wegwerpluier
Luiers zijn dus zeer vervuilend voor het milieu. Maar wat zijn de alternatieven?
Je kunt katoenen luiers gebruiken en die wassen. Super duurzaam: je kunt één luier namelijk heel vaak gebruiken. Echter, dit is voor de meeste ouders onpraktisch en tijdrovend.
Steeds meer fabrikanten brengen daarom duurzame luiers op de markt. Dit zijn wegwerpluiers, maar dan milieuvriendelijker dan de normale variant. Wat maakt ze duurzaam?
Een klimaatneutrale luier is gefabriceerd van natuurlijke ingrediënten. Denk hierbij aan suikerriet of van planten afkomstig cellulose. Maar ook het fabriceren van deze milieuvriendelijke luiers en de transport hiervan moet op een duurzame manier verlopen. Er mogen zo min mogelijk chemische stoffen vrijkomen bij de productie en ook de uitstoot van uitlaatgassen moet minimaal zijn. De noodzakelijke chemische stoffen die vrijkomen, moeten gecompenseerd worden.
Lees verder onder de advertentie
Hoe zit het met de kwaliteit?
Je wilt heus wel je steentje bijdragen aan een duurzamere samenleving. Maar je wilt wel nog steeds het beste voor je baby. Eco-luiers worden gelukkig op zo’n manier gemaakt dat ze net zo huidvriendelijk en zacht zijn als gewone luiers.
Lees verder onder de advertentie
Op welke manier herken je een eco-luier?
Of een luier duurzaam is, kun je zien aan een keurmerk op de verpakking. In Europa is dit het EU Ecolabel. Als dit label op de verpakking staat, voldoet het aan de eisen die de EU stelt aan een milieuvriendelijke luier.
Kijk hier voor meer informatie over de eerste klimaatneutrale luier.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.