Van dyslexie heb je ongetwijfeld weleens gehoord, maar weet je het ook te herkennen? Het herkennen van de signalen van dyslexie kan helpen om kinderen de juiste ondersteuning te geven. Hier zijn de belangrijkste signalen van dyslexie per leeftijdscategorie.
Lees verder onder de advertentie
4-6 jaar
Bij jonge kinderen kan het lastig zijn om dyslexie te herkennen, maar er zijn enkele vroege signalen waarop je kunt letten:
Moeite met het leren van bekende kinderliedjes, zoals “In de maneschijn”.
Moeite met het leren en onthouden van de letters in het alfabet.
Lijkt niet in staat om letters in zijn/haar eigen naam te herkennen.
Verkeerd uitspreken van bekende woorden; aanhoudende “babypraat”.
Herkent geen rijmpatronen zoals kat, rat, mat.
Een familiegeschiedenis van lees- en/of spellingsproblemen (dyslexie is deels erfelijk).
6-12 jaar
Tijdens de basisschoolleeftijd worden leesproblemen vaak duidelijker. Hier zijn enkele signalen om op te letten:
Leesfouten die geen verband lijken te hebben met de klanken van de letters op de pagina. Bijvoorbeeld “puppy” zeggen in plaats van het geschreven woord “hond” op een geïllustreerde pagina met een afbeelding van een hond.
Niet begrijpen dat woorden uit verschillende klanken bestaan.
Klagen over hoe moeilijk lezen is; “verdwijnt” als het tijd is om te lezen.
Kan zelfs eenvoudige woorden zoals ik en vis niet klank voor klank lezen.
Kan letters niet met klanken associëren, zoals de letter b met de “b”-klank.
12-18 jaar
Bij oudere kinderen en tieners kunnen de signalen van dyslexie variëren tussen lezen en spreken:
Lezen
Zeer traag in het verwerven van leesvaardigheden. Lezen is langzaam en ongemakkelijk.
Moeite met het lezen van onbekende woorden, vaak wilde gokjes doen omdat hij het woord niet kan klank voor klank lezen.
Lijkt geen strategie te hebben voor het lezen van nieuwe woorden.
Vermijdt hardop lezen.
Spreken
Zoekt naar een specifiek woord en eindigt met vaag taalgebruik, zoals “ding” of “spul,” zonder het object te benoemen.
Pauzeert, aarzelt, en/of gebruikt veel “eh’s” tijdens het spreken.
Verwisselt woorden die op elkaar lijken, zoals “geanimeerd” zeggen in plaats van “gereanimeerd,” of “pakket” in plaats van “parket”.
Verkeerde uitspraak van lange, onbekende of ingewikkelde woorden.
Lijkt extra tijd nodig te hebben om op vragen te antwoorden.
Het herkennen van deze signalen kan ouders en leraren helpen om dyslexie vroegtijdig te identificeren en ondersteuning te bieden. Vroegtijdige interventie kan een groot verschil maken in het succes van een kind op school en daarbuiten. Als je vermoedt dat je kind dyslexie heeft, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen voor een diagnose en passende ondersteuning.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.