Als je moeite hebt met lezen, schrijven en spellen, kan het dat je dyslexie hebt. Wat is het precies en kun je er iets aan doen? Wij zetten de feiten voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat is dyslexie?
Dyslexie komt uit het Grieks en betekent ‘niet kunnen lezen’. Iemand die dyslexie heeft, heeft moeite met lezen, spellen en schrijven, terwijl hij wel een gemiddelde intelligentie heeft. De oorzaak is niet bekend. Waarschijnlijk is het deel van de hersenen waar klanken aan schrifttekens worden gekoppeld, niet goed bereikbaar. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren.
Lees verder onder de advertentie
Hoe vaak komt het voor?
Zo’n 4% van de bevolking heeft dyslexie. Het komt bij jongens bijna drie keer zoveel voor als bij meisjes. Erfelijkheid speelt een rol: een kind dat één ouder heeft met dyslexie, heeft 40 tot 50% kans er ook aanleg voor te hebben. Heb je als ouders allebei dyslexie, dan is die kans zelfs 80%. Heeft niemand in de familie dyslexie, dan is de kans klein dat je kind het wel heeft.
Iemand met dyslexie moet meer energie steken in het lezen en schrijven. Ook is hij sneller afgeleid. Als je kind het lastig vindt om klanken in de juiste volgorde te zetten en vaste woordcombinaties of rijtjes en getallen niet goed kan onthouden, zou het kunnen dat hij dyslexie heeft. Vaak is het ook zo dat een kind met dyslexie wat later begint met kruipen, lopen en praten en is de grove en fijne motoriek minder goed ontwikkeld.
Lees verder onder de advertentie
Hoe behandel je dyslexie?
Er is nog geen behandeling of therapie bekend waarmee dyslexie volledig opgelost kan worden. Als je vermoed dat je kind dyslexie heeft, kan de diagnose met een onderzoek worden vastgesteld door een dyslexiedeskundige. Met een dyslexieverklaring kan je kind gebruik maken van extra hulpmiddelen op school, bijvoorbeeld lesmateriaal met extra grote letters of extra tijd.
Lees verder onder de advertentie
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.