Als je moeite hebt met lezen, schrijven en spellen, kan het dat je dyslexie hebt. Wat is het precies en kun je er iets aan doen? Wij zetten de feiten voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat is dyslexie?
Dyslexie komt uit het Grieks en betekent ‘niet kunnen lezen’. Iemand die dyslexie heeft, heeft moeite met lezen, spellen en schrijven, terwijl hij wel een gemiddelde intelligentie heeft. De oorzaak is niet bekend. Waarschijnlijk is het deel van de hersenen waar klanken aan schrifttekens worden gekoppeld, niet goed bereikbaar. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren.
Lees verder onder de advertentie
Hoe vaak komt het voor?
Zo’n 4% van de bevolking heeft dyslexie. Het komt bij jongens bijna drie keer zoveel voor als bij meisjes. Erfelijkheid speelt een rol: een kind dat één ouder heeft met dyslexie, heeft 40 tot 50% kans er ook aanleg voor te hebben. Heb je als ouders allebei dyslexie, dan is die kans zelfs 80%. Heeft niemand in de familie dyslexie, dan is de kans klein dat je kind het wel heeft.
Iemand met dyslexie moet meer energie steken in het lezen en schrijven. Ook is hij sneller afgeleid. Als je kind het lastig vindt om klanken in de juiste volgorde te zetten en vaste woordcombinaties of rijtjes en getallen niet goed kan onthouden, zou het kunnen dat hij dyslexie heeft. Vaak is het ook zo dat een kind met dyslexie wat later begint met kruipen, lopen en praten en is de grove en fijne motoriek minder goed ontwikkeld.
Lees verder onder de advertentie
Hoe behandel je dyslexie?
Er is nog geen behandeling of therapie bekend waarmee dyslexie volledig opgelost kan worden. Als je vermoed dat je kind dyslexie heeft, kan de diagnose met een onderzoek worden vastgesteld door een dyslexiedeskundige. Met een dyslexieverklaring kan je kind gebruik maken van extra hulpmiddelen op school, bijvoorbeeld lesmateriaal met extra grote letters of extra tijd.
Lees verder onder de advertentie
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.