Bij ongeveer tien procent van alle baby’s ontstaan een aantal weken na de geboorte één of meerdere rode bulten op het lichaam. Vaak komt zo’n aardbeivlek op het hoofd of in de nek voor. Wat is dat precies en kan het kwaad?
Lees verder onder de advertentie
Een aardbeivlek wordt in medische termen een hemangioom genoemd. Simpel gezegd is het een goedaardig gezwel van rode bloedvaten dat eruit ziet als een aardbei. De vlek zit meestal op de huid, maar het kan ook deels onder de huid zitten. In dat laatste geval ziet het er meer uit als een blauwe zwelling.
Lees verder onder de advertentie
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer tien procent van de kinderen heeft een aardbeivlek. Meestal is die bij de geboorte nog niet zichtbaar en uit de vlek zich in de eerste zes weken. Daarna groeit de aardbeivlek – eerst snel en daarna langzamer – tot het kind ongeveer één jaar oud is. Aardbeienvlekken komen meer voor bij meisjes dan bij jongens. Ook zien we het vaker bij baby’s die te vroeg zijn geboren en minder dan 1500 gram wegen.
Een hemangioom kan op het hele lichaam voorkomen, maar meestal is dit op het hoofd of in de nek. Het kan ook zijn dat een kind meerdere aardbeivlekjes heeft en de grootte daarvan kan variëren.
Is behandeling nodig?
Hoewel het soms kan opvallen, is er meestal geen reden tot zorgen. Meer dan 95 procent van de aardbeivlekken verdwijnt vanzelf voordat een kind tien jaar oud is. Na vijf jaar is de vlek al in de helft van alle gevallen verdwenen. Wel kan het zijn dat er daarna pigmentvlekken of kleine littekens zichtbaar blijven op de huid van je kind.
Lees verder onder de advertentie
Maak je je zorgen om de aardbeivlek, groeit hij heel snel of zie je ontstekingen? Neem dan contact op met je huisarts.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
She’s baaaaack, zoals Selma Omari zelf zegt in de trailer van haar realityshow Selma; Op mijn manier. In het nieuwe seizoen volg je haar uitdagingen in het alleenstaande moederschap. “Ik vind het moeilijk, ik heb het onderschat.”
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]