Dit is hoeveel kinderbijslag je in 2025 ontvangt
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Sommige baby’s komen ter wereld met een geboortevlek. Dat kan schrikken zijn, maar zo’n vlek is meestal niet ernstig. Een archipelvlek is er één van. Hoe je die herkent en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Een archipelvlek is de nieuwe naam voor wat ze vroeger een mongolenvlek noemden. Ze komen vooral voor bij donker getinte kinderen en kinderen van Oost-Aziatische oorsprong. Je ziet ze wat vaker bij jongens dan bij meisjes.
Hoe ze precies ontstaan, is onduidelijk. Men denkt dat het te maken heeft met de verplaatsing van pigmentcellen, op het moment dat het kind nog maar een embryo is.
Je herkent een archipelvlek aan z’n blauwgroene of grijzige kleur en de plek op het lichaam: meestal op de billen, rond het stuitje of de rug.
Lees ook:
Rode vlekjes bij je kind: een overzicht >
De grootte kan erg verschillen. Zo gaat het soms om een heel klein plekje, maar kan de vlek ook tientallen centimeters zijn. Een archipelvlek is wel altijd plat, dus de huid is niet verdikt.
Hoewel het er misschien vervelend of eng uit ziet bij je kind, hoef je je geen zorgen te maken. Een archipelvlek is goedaardig en hoeft niet behandeld te worden.
In het eerste levensjaar van je kind zal de vlek wat donkerder worden en misschien groter, maar in de loop van de jaren verdwijnt hij vanzelf. Meestal gebeurt dit als je kind eenmaal een kleuter is en uiterlijk op een leeftijd van tien jaar.
Bron: Kenniscentrum Huidarts.com
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >