Een beugel voor je kind? Hier moet je op letten

beugel voor je kind Beeld: Pixabay
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Veel kinderen ontkomen er niet aan: een beugel. Maar hoe weet je of jouw kind die ook nodig heeft? Wat kost het? Wij zetten alle informatie over een beugel voor je kind op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Waarom een beugel?

Als je kind scheve tanden heeft of als zijn tanden te ver naar voren of achteren staan, zorgt een beugel er voor dat zijn tanden weer recht komen te staan. Een beugel kan ook van pas komen als er te weinig ruimte in zijn mond is of als zijn tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. Het op maat maken, aanbrengen en onderhouden van de beugel wordt uitgevoerd door een orthodontist.

Lees verder onder de advertentie

 

Op welke leeftijd?

Meestal is een kind tussen de 10 en 15 jaar oud als hij moet beginnen aan een beugel. Dan heeft hij nog niet al zijn melktanden en kiezen gewisseld, maar dat is niet erg. Er kan dan juist nog gebruik worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt bij het wisselen. Hoelang je kind de beugel moet dragen, hangt af van de gebitsafwijking en de behandeling. Gemiddeld duurt een beugelbehandeling – ook wel orthodontische behandeling genoemd – twee tot drie jaar.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook:
5 tips als jouw kind bang is voor de tandarts >

 

Welk soort beugel?

Er bestaan verschillende soorten beugels. Een binnenbeugel zit volledig in de mond, zoals de bekende ‘slotjes’ en plaatjesbeugels. Ze worden voornamelijk gebruikt om specifieke tanden en kiezen te verplaatsen. Sommige binnenbeugels zitten niet vast, maar kun je gemakkelijk in- en uitnemen. Denk aan de blokbeugel en uitneembare plaatjesbeugels. Dit soort beugels wordt voornamelijk gebracht om groepen tanden en kiezen te verplaatsen en hebben als voordeel dat je ze wat makkelijker kunt schoonmaken.

Lees verder onder de advertentie

Dan is er ook nog de buitenboordbeugel: een beugel die geplaatst wordt met een band om de nek en/of het achterhoofd van je kind. Die wordt gebruikt om de stand van de kaken te veranderen en de onder- en bovenkaak beter op elkaar te laten aansluiten.

Welk model jouw kind nodig heeft, hangt af van het probleem dat hij met zijn gebit heeft. Het kan zijn dat je kind verschillende soorten beugels nodig heeft die hij achtereenvolgens moet dragen.
 

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt een beugeltraject?

Een orthodontist heeft zijn eigen werkwijze. Maar over het algemeen doorloopt je kind de volgende stappen: eerst wordt bekeken hoe zijn gebit en gezicht er uit ziet. Er wordt een afdruk van zijn gebit gemaakt en verschillende foto’s. De orthodontist stelt een behandelplan op, waarbij ook een indicatie van de kosten worden gegeven. Zodra de beugel eenmaal geplaatst is, zal je kind regelmatig op controle moeten komen om de vorderingen na te gaan en de beugel bij te stellen.

Lees verder onder de advertentie

 

Wat zijn de kosten?

Dat is moeilijk te zeggen. Het hangt af van het type beugel dat je kind krijgt en hoelang het behandeltraject duurt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO) betaal je voor een uitneembare beugel gemiddeld bijna 1500 euro en voor een vaste beugel bijna 2500 euro.

Lees verder onder de advertentie

Orthodontie valt niet onder de basisverzekering, dus een beugel voor je kind wordt bijna nooit vergoed. Je moet je dus aanvullend verzekeren. Een kind is tot zijn achttiende meeverzekerd onder de zorgverzekering van één van zijn ouders. Sluit dus een aanvullende dekking voor orthodontie af, zodat je kind die dekking krijgt. Let op dat veel verzekeraars onderscheid maken tussen orthodontie voor kinderen tot achttien jaar en voor volwassenen (boven de achttien).


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken