Een dieetapp uit Amerika, speciaal voor kinderen tussen de 8 en 17 jaar, schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat: een petitie waarin wordt opgeroepen de app te verwijderen, is al bijna honderdduizend keer ondertekend.
Lees verder onder de advertentie
Nederlandse voedingsdeskundigen begrijpen wel waarom.
‘Gezondheid is meer dan gewicht’
“Kinderen moeten niet op dieet”, zegt kinderdiëtist Annet Pluister tegen RTL Nieuws. “Er zijn vaak andere oorzaken waardoor een kind zwaarder is. Daarom is het belangrijk om te kijken wat er met een kind aan de hand is waardoor het gewicht oploopt. Is het eenzaam? Wordt er thuis vaak ongezond gegeten? Gezondheid is meer dan gewicht. En daarnaast is een lager gewicht geen garantie voor een gezondere voeding.”
In de app kunnen kinderen hun begingewicht en hun doelen invoeren. Ook kunnen ze voor- en nafoto’s online zetten om het eindresultaat aan hun volgers te laten zien. Geen goed idee, vindt Pluister. “Zo’n foto kan veel met het zelfbeeld van een kind doen. Zo’n ‘succesverhaal’ moet zorgen voor wilskracht: kijk, het is het andere kind gelukt, als jij de juiste keuzes maakt, lukt het jou ook.” En dat is volgens de diëtiste te kort door de bocht. “Want wie doet bijvoorbeeld de boodschappen thuis? Aan wat voor verleidingen wordt een kind blootgesteld? Als het hele gezin elke vrijdag fastfood eet, is het voor een kind wel erg lastig een gezonde keuze te maken.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.