Een lui oog: zo zit dat

een lui oog kind zo zit dat Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Als je kind een lui oog heeft, kijkt hij maar met één oog. Het andere oog wordt het luie oog genoemd. Hoe ontstaat het en kun je het behandelen?

Lees verder onder de advertentie

Ongeveer vier procent van de bevolking heeft een lui oog, ook wel amblyopie genoemd. Meestal is één oog lui, maar in zeldzame gevallen gaat het om beide ogen.

Vaak zit een lui oog in de familie. Ook kan het ontstaan als je kind één oog heeft dat minder scherp ziet. Zijn hersenen gaan zich dan richten op het goede oog, waardoor het slechte oog eigenlijk wordt uitgeschakeld en lui wordt. Hetzelfde gebeurt als je kind scheel en dus dubbel ziet: de hersenen focussen dan op datgene wat het goede oog ziet. Ook een troebele lens kan zorgen voor een lui oog.

Lees verder onder de advertentie


Wat merkt je kind er van?

Hij ziet niet scherp met zijn luie oog, ook niet als hij een bril draagt. Ook diepte is lastig te zien en dat zorgt ervoor dat hij sneller struikelt of bijvoorbeeld moeite heeft om iets vast te pakken. Verder kan hij loensen of scheel kijken, waarbij beide ogen niet precies dezelfde kant op kijken.

Lees verder onder de advertentie


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Is het te behandelen?

Je kind wordt bij het vermoeden van een lui oog door de huisarts doorgestuurd naar een orthopist of oogarts. Die kan met zekerheid vaststellen of je kind daadwerkelijk een lui oog heeft.

Als dat zo is, wordt het goede oog afgeplakt. Op die manier leren de hersenen om het luie oog weer goed te gebruiken. Je kind moet de pleister enkele uren of de hele dag dragen – afhankelijk van zijn leeftijd en de ernst van de situatie. Ziet je kind ook minder scherp met het luie oog, dan krijgt hij ook een bril.

Natuurlijk bestaat de kans dat je kind de pleister van zijn oog haalt. Hij kan dan oogdruppels krijgen die zijn goede oog tijdelijk uitschakelen. Je kind gaat dan wazig zien en leert zijn luie oog weer te gebruiken.

Lees verder onder de advertentie


Kan de aandoening blijvend zijn?

Als je kind een leeftijd van ongeveer acht jaar heeft en er niet aan behandeld is, dan houdt hij zeer waarschijnlijk een lui oog. Maar als het vroeg wordt ontdekt en behandeld, kan het oog goed herstellen.

Lees verder onder de advertentie


Waar moet je zelf op letten?

Het is belangrijk om als ouder alert te zijn, want des te eerder je een lui oog bij je kind ontdekt, des te eerder er gestart kan worden met een behandeling. En dat vergroot de kans op een volledig herstel.

Lees verder onder de advertentie

Op het consultatiebureau worden de ogen van je kind gecontroleerd, maar doe dat zelf dus ook regelmatig: merk je iets opvallends?
Wees zeker alert als er mensen in de familie zijn die een lui oog hebben, scheel kijken of een extra sterke bril dragen.

Vermoed je dat je kind een lui oog heeft, neem dan contact op met het consultatiebureau en je huisarts.
 

Bron: Thuisarts & LUMC

 


Lees ook

Meest bekeken