Als je kind een lui oog heeft, kijkt hij maar met één oog. Het andere oog wordt het luie oog genoemd. Hoe ontstaat het en kun je het behandelen?
Lees verder onder de advertentie
Ongeveer vier procent van de bevolking heeft een lui oog, ook wel amblyopie genoemd. Meestal is één oog lui, maar in zeldzame gevallen gaat het om beide ogen.
Vaak zit een lui oog in de familie. Ook kan het ontstaan als je kind één oog heeft dat minder scherp ziet. Zijn hersenen gaan zich dan richten op het goede oog, waardoor het slechte oog eigenlijk wordt uitgeschakeld en lui wordt. Hetzelfde gebeurt als je kind scheel en dus dubbel ziet: de hersenen focussen dan op datgene wat het goede oog ziet. Ook een troebele lens kan zorgen voor een lui oog.
Lees verder onder de advertentie
Wat merkt je kind er van?
Hij ziet niet scherp met zijn luie oog, ook niet als hij een bril draagt. Ook diepte is lastig te zien en dat zorgt ervoor dat hij sneller struikelt of bijvoorbeeld moeite heeft om iets vast te pakken. Verder kan hij loensen of scheel kijken, waarbij beide ogen niet precies dezelfde kant op kijken.
Je kind wordt bij het vermoeden van een lui oog door de huisarts doorgestuurd naar een orthopist of oogarts. Die kan met zekerheid vaststellen of je kind daadwerkelijk een lui oog heeft.
Als dat zo is, wordt het goede oog afgeplakt. Op die manier leren de hersenen om het luie oog weer goed te gebruiken. Je kind moet de pleister enkele uren of de hele dag dragen – afhankelijk van zijn leeftijd en de ernst van de situatie. Ziet je kind ook minder scherp met het luie oog, dan krijgt hij ook een bril.
Natuurlijk bestaat de kans dat je kind de pleister van zijn oog haalt. Hij kan dan oogdruppels krijgen die zijn goede oog tijdelijk uitschakelen. Je kind gaat dan wazig zien en leert zijn luie oog weer te gebruiken.
Lees verder onder de advertentie
Kan de aandoening blijvend zijn?
Als je kind een leeftijd van ongeveer acht jaar heeft en er niet aan behandeld is, dan houdt hij zeer waarschijnlijk een lui oog. Maar als het vroeg wordt ontdekt en behandeld, kan het oog goed herstellen.
Lees verder onder de advertentie
Waar moet je zelf op letten?
Het is belangrijk om als ouder alert te zijn, want des te eerder je een lui oog bij je kind ontdekt, des te eerder er gestart kan worden met een behandeling. En dat vergroot de kans op een volledig herstel.
Lees verder onder de advertentie
Op het consultatiebureau worden de ogen van je kind gecontroleerd, maar doe dat zelf dus ook regelmatig: merk je iets opvallends? Wees zeker alert als er mensen in de familie zijn die een lui oog hebben, scheel kijken of een extra sterke bril dragen.
Vermoed je dat je kind een lui oog heeft, neem dan contact op met het consultatiebureau en je huisarts.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.