De helft van de Nederlanders is voor een gelijke taakverdeling tussen de man en de vrouw, maar toch vindt ruim een op de zes Nederlanders dat de vrouw thuis hoort te blijven als de kinderen nog niet naar school gaan.
Lees verder onder de advertentie
Dat staat in de onlangs verschenen Emancipatiemonitor 2016: een tweejaarlijks onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees verder onder de advertentie
Na de geboorte
In de praktijk blijkt dat de meeste moeders inderdaad niet of minder werken vanwege de kinderen: van alle vrouwen met een deeltijdbaan doet bijna zes op de tien dit in de eerste plaats vanwege het huishoudelijk werk en zorg voor kinderen. De meeste mannen gaan na de geboorte van een kind niet minder werken.
Lees verder onder de advertentie
Deeltijdklem
Zodra de kinderen ouder zijn, wil bijna 20% van de moeders eigenlijk meer werken. Toch nemen hun arbeidsuren (zelfs als de kinderen eenmaal de deur uit zijn) niet toe. “Ze hebben last van de zogenoemde ‘deeltijdklem’”, zegt Tanja Traag van het CBS tegen de Volkskrant. Dit houdt in dat de noodzaak om publieke voorzieningen zoals scholen, kinderopvang en verlofregelingen aan te passen ontbreekt, júist omdat de meeste vrouwen in deeltijd blijven werken. Traag: “Het gezin van de anderhalfverdieners is in Nederland immers omarmd als ideale manier om zorg en arbeid te combineren.”
Lees verder onder de advertentie
Flexibele werktijden
Ondanks dat moeders vaker voor deeltijd/thuisblijven kiezen, wordt het voor vaders wel steeds gewoner om zorgtaken op zich te nemen: inmiddels heeft de helft van de verse vaders één dag per week waarop hij voor zijn kind zorgt. Ze maken hiermee niet minder werkuren, maar delen hun werk vaak flexibeler in door bijvoorbeeld thuis te werken of langere dagen te maken.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.
Ongepaste betaalverzoekjes krijgen, het is niemand meer vreemd. Of het nou om hele hoge bedragen gaat of om kleine, sommige mensen gaan een grens over met hun Tikkies. Zo ook de organisator van een babyshower, waar Celine voor was uitgenodigd.
Een naam voor je baby uitkiezen, het is niet makkelijk. Waar sommige moeders de namen al hebben klaarliggen vanaf hun tienertijd, twijfelen anderen na de bevalling nog steeds. Yasmin maakte een keuze waar ze nu spijt van heeft.
We weten het allemaal: twee keer per dag poetsen, flossen, stokeren en braaf naar de tandarts. Maar zelfs als je dat keurig doet, kunnen sommige gewoontes je gebit alsnog flink saboteren.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Als moeder wil je eigenlijk maar één ding: dat je kinderen gelukkig zijn. Een warm thuis, vriendjes over de vloer, een veilige plek waar ze gewoon kind kunnen zijn. Maar wat als je daar simpelweg niet de middelen voor hebt? Angela (35), moeder van dochter Emmi (8) en zoon Nico (4), weet daar alles van.