Van samen boodschappen doen tot urenlang telliedjes zingen: er zijn tig manieren om je kind al vanaf z’n eerste jaar te helpen bij het leren tellen. Bekijk onderstaande tips maar.
Lees verder onder de advertentie
1 jaar
Je hoeft natuurlijk niet te verwachten dat je kind nu al tot tien telt, maar het zingen van telliedjes is vaak wel een goede manier om ‘m op een speelse manier kennis te laten maken met cijfers. Bijvoorbeeld:
Voor kinderen van 2 zijn cijfers nu geen ‘betekenisloze’ woorden meer: ze snappen dat ze gebruikt worden om hoeveelheden aan te geven. Wat ze nog niet weten, is welk telwoord bij welke hoeveelheid hoort. Speelgoed met cijfers, puzzels of bijvoorbeeld een getallentrein kunnen dit inzicht stimuleren. Oh, en blijf vooral lekker telliedjes zingen.
Over het algemeen kunnen peuters van 3 jaar om akoestisch tot vijf te tellen, maar zodra er een hoeveelheid aan verbonden wordt (voorbeeld: hoeveel snoepjes heb ik in mijn hand?) wordt het lastiger. Telspeelgoed, een dobbelsteen of oefenboekjes als ‘Ik leer tellen’ helpen je kind hiermee.
Lees verder onder de advertentie
4 jaar
Vaak lukt het kinderen van 4 om (nog niet altijd in de juiste volgorde) tot tien te tellen. Ook gaat het tellen van voorwerpen steeds beter, maar je kunt dit natuurlijk altijd nog meer stimuleren. Thuis, op de fiets, in de auto of op het schoolplein: laat je kind overal tellen.. Helpt-ie mee met het dekken van de tafel? Tel dan samen de borden, vorken, lepels en bekers. Doen jullie boodschappen? Tel dan samen hoeveel pakken melk je in het mandje gooit.
Lees verder onder de advertentie
5 jaar
Merk je dat je kind al goed tot tien of zelfs tot twintig kan tellen? Probeer dan ook eens terug óf met sprongetjes (2, 4, 6, 8) te tellen. Vaak zijn ze hier vanaf hun vijfde jaar wel klaar voor, maar duurt ’t bij je kind langer, schiet dan niet in de stress: ieder kind doet ’t natuurlijk lekker op z’n eigen tempo.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.