Extra bijzonder natuurlijk als je te horen krijgt dat je niet zwanger bent van één, maar twee baby’s. Maar het kan ook voor veel vragen zorgen. Want wat zijn de verschillen met een ‘gewone’ zwangerschap? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Extra controles
Al bij zes weken zwangerschap kan de verloskundige zien of je zwanger bent van een tweeling; er zijn dan twee vruchtjes zichtbaar. Omdat de baby’s en moeder extra goed in de gaten gehouden moeten worden (de kans op zwangerschapscomplicaties is immers groter dan bij een eenlingzwangerschap), krijg je altijd een medische indicatie. Dit betekent dat de gynaecoloog de zwangerschap en bevalling begeleidt. Ook kan je hierdoor niet thuis bevallen en moet je vaker op controle komen.
Lees verder onder de advertentie
Verloopt je zwangerschap probleemloos? Dan kom je over het algemeen tot 26 weken elke maand bij de gynaecoloog. Vanaf 26 tot 32 weken om de twee weken en vanaf dan elke week.
Vrouwen die zwanger zijn van één baby komen gemiddeld elf tot vijftien kilo aan. Ben je zwanger van een tweeling, dan zit je al snel op de achttien kilo. Ook kan je sneller (en soms heviger) last krijgen van kwaaltjes als misselijkheid en vermoeidheid, omdat je meer van het zwangerschapshormoon HCG in je bloed hebt. Daarbij komt bloedarmoede vaker voor bij tweelingzwangerschappen. Daarom schrijft de gynaecoloog vaak ijzertabletten en foliumzuur voor.
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: tweelingen worden vaak eerder geboren. Een zwangerschap duurt gemiddeld 37 weken. Voor jou als moeder vaak fijn, want een tweelingzwangerschap kan uitputtend zijn en door deze langer te laten duren dan noodzakelijk, nemen de rugklachten en kans op bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes toe.
Het verlof
Zwangere vrouwen kunnen vier tot zes weken vóór hun uitgerekende datum met verlof. Die regeling geldt als ze één kind verwachten. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of meerling, kunnen al tien tot acht weken voorafgaand aan hun uitgerekende datum met verlof. Dat betekent dat je dus stopt met werken tussen de 30e en 32e week van je zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Bij een meerlingzwangerschap duurt je bevallingsverlof, dat één dag na de bevalling start, tien weken. De totale duur van je verlof is dus twintig weken (tot 1 april 2018 was dat nog zestien weken). Meer over het verlof lees je hier.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.