Een wijnvlek bij je baby: wat is het en kan het kwaad?

wijnvlek baby Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Als je kind geboren wordt met een rode of paarse verkleuring in zijn gezicht of hals, dan heeft hij mogelijk een wijnvlek. Dat kan schrikken zijn – maar moet je je zorgen maken en wat kun je eraan doen?

Lees verder onder de advertentie

Een wijnvlek is een geboortevlek. Hij is roze of paars van kleur en meteen na de geboorte zichtbaar. De kans dat jouw baby die heeft, is klein: slechts ongeveer 0,2 procent van alle baby’s wordt ermee geboren.
 

Lees verder onder de advertentie

Hoe komt het?

Wijnvlekken ontstaan omdat kleine bloedvaatjes in de huid sterk uitgezet zijn. Er stroomt dan meer bloed doorheen en daardoor ontstaat de rode kleur. De oorzaak is niet duidelijk, maar wel is bekend dat het niet erfelijk is. Je kunt er als moeder ook niets aan doen om de wijnvlek te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Meestal is een wijnvlek goedaardig. In zeldzame gevallen kan de vlek onderdeel zijn van een syndroom, zoals dat van Sturge-Weber. Dan bevindt de wijnvlek zich meestal rond de ogen, op het voorhoofd of onder het hoofdhaar en is er ook meer aan de hand, zoals epilepsie of een verstandelijke beperking.

Heeft je kind een extreem grote wijnvlek op één van de ledematen, dan kan het zijn dat hij het syndroom van Klippel-Tenaunay heeft. Vaak is er dan ook sprake van spataderen en een afwijkende groei van de botten. Deze beide syndromen maar heel weinig voor.

Lees verder onder de advertentie


Lees ook:
Dit zijn de meest voorkomende geboortevlekken >


Wat kun je eraan doen?

Als je baby met een wijnvlek geboren wordt, zal deze niet uit zichzelf verdwijnen. Het gaat meestal om een goedaardige aandoening die voor de gezondheid van je kleintje geen kwaad kan. De vlek kan wel iets donkerder van kleur en wat dikker worden als je kind ouder wordt. Soms ontstaan er bultjes in zijn nek, omdat de bloedvaten wat verder uitzetten.

Als de wijnvlek op een zichtbare plaats zit, bijvoorbeeld in het gezicht, dan zijn er verschillende behandelingen. Dit wil echter niet zeggen dat de wijnvlek daarna verdwenen is. Soms wordt alleen de kleur wat lichter of er verandert niets.

Lees verder onder de advertentie

Wijnvlekken zijn te behandelen met een laser, operatie of door er een huidkleurige tatoeage overheen te laten zetten. Je kunt ook tips krijgen van een schoonheidsspecialiste hoe je de wijnvlek bij je kind het beste kunt camoufleren.

 

Acceptatie

Als je niet voor een behandeling kiest of als de behandelingen niet werken, dan zal je kind de wijnvlek moeten accepteren. Dit kan lastig zijn. Als hij hier moeite mee heeft, kun je in overleg met de huisarts hulp inschakelen van een psycholoog.

Bron: 24Baby
 

Lees verder onder de advertentie

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken