Wil je kind alleen nog maar bij jou zijn en reageert hij angstig op vreemde mensen? Dan breekt de fase van eenkennigheid aan. Hoe je hiermee omgaat, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
De meeste kinderen worden eenkennig tussen de één en twee jaar oud. Je merkt dat vanzelf aan het gedrag van je kind. Hij klampt zich bijvoorbeeld aan jou vast als hij een vreemde ziet of zet het zelfs op een huilen. Maar er zijn ook kinderen bij wie je het veel minder duidelijk merkt.
Hoe ontstaat eenkennigheid?
Vanaf de geboorte is de hechting met je baby heel belangrijk. Door alle liefde, aandacht en structuur die je je kind biedt, voelt hij zich veilig bij jou. Hij weet dat hij zijn ouders kan vertrouwen. Sterker nog, jij bent zijn grote middelpunt. Tussen de één en twee jaar oud gaat je kind steeds beter het verschil merken tussen mensen die hij vertrouwt – zijn ouders en bijvoorbeeld opa en oma – en mensen die nog onbekend zijn. En dat kan in het begin angstgevoelens met zich meebrengen.
Overigens is eenkennigheid niet hetzelfde als scheidingsangst. Daarbij gaat je kind huilen of raakt het overstuur als hij jou niet meer ziet.
Dat is moeilijk te zeggen, omdat ieder kind anders is. Maar over het algemeen hebben de meeste kinderen er vooral last van tussen de acht en achttien maanden. Houd er wel rekening mee dat het ook weer even terug kan komen. Bijvoorbeeld bij een grote gebeurtenis als een verhuizing of de start op een nieuwe peuterspeelzaal.
Lees verder onder de advertentie
Wat kun je eraan doen?
Het ligt voor de hand, maar laat je kind regelmatig in contact komen met andere mensen. Je leert hem dan om met andere mensen om te gaan en op zijn gemak te voelen. Op den duur leert je kind steeds beter aan te geven wat hij wel en niet wil en welke personen hij wel of niet vertrouwt.
Blijft je kind angstig bij andere mensen? Erken en accepteer zijn gedrag en dwing hem niet om contact te leggen met vreemden. Stel je kind gerust, vertel hem wie de persoon is en blijf zelf met die persoon praten. Zo ziet je kind dat die persoon niet eng is. Ook belangrijk: heb geduld en geef je kind de tijd. Want uiteindelijk gaat ook de fase van eenkennigheid weer voorbij.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.