Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Wil je kind alleen nog maar bij jou zijn en reageert hij angstig op vreemde mensen? Dan breekt de fase van eenkennigheid aan. Hoe je hiermee omgaat, leggen we je uit.
De meeste kinderen worden eenkennig tussen de één en twee jaar oud. Je merkt dat vanzelf aan het gedrag van je kind. Hij klampt zich bijvoorbeeld aan jou vast als hij een vreemde ziet of zet het zelfs op een huilen. Maar er zijn ook kinderen bij wie je het veel minder duidelijk merkt.
Vanaf de geboorte is de hechting met je baby heel belangrijk. Door alle liefde, aandacht en structuur die je je kind biedt, voelt hij zich veilig bij jou. Hij weet dat hij zijn ouders kan vertrouwen. Sterker nog, jij bent zijn grote middelpunt. Tussen de één en twee jaar oud gaat je kind steeds beter het verschil merken tussen mensen die hij vertrouwt – zijn ouders en bijvoorbeeld opa en oma – en mensen die nog onbekend zijn. En dat kan in het begin angstgevoelens met zich meebrengen.
Overigens is eenkennigheid niet hetzelfde als scheidingsangst. Daarbij gaat je kind huilen of raakt het overstuur als hij jou niet meer ziet.
Lees ook:
Verlatingsangst bij je baby: wat kun je eraan doen? >
Dat is moeilijk te zeggen, omdat ieder kind anders is. Maar over het algemeen hebben de meeste kinderen er vooral last van tussen de acht en achttien maanden. Houd er wel rekening mee dat het ook weer even terug kan komen. Bijvoorbeeld bij een grote gebeurtenis als een verhuizing of de start op een nieuwe peuterspeelzaal.
Het ligt voor de hand, maar laat je kind regelmatig in contact komen met andere mensen. Je leert hem dan om met andere mensen om te gaan en op zijn gemak te voelen. Op den duur leert je kind steeds beter aan te geven wat hij wel en niet wil en welke personen hij wel of niet vertrouwt.
Blijft je kind angstig bij andere mensen? Erken en accepteer zijn gedrag en dwing hem niet om contact te leggen met vreemden. Stel je kind gerust, vertel hem wie de persoon is en blijf zelf met die persoon praten. Zo ziet je kind dat die persoon niet eng is. Ook belangrijk: heb geduld en geef je kind de tijd. Want uiteindelijk gaat ook de fase van eenkennigheid weer voorbij.
Bron: Centrum voor Jeugd & Gezin
Nog meer tips over de ontwikkeling van je baby?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >