Emotiewat? Ja, emotionele geletterdheid is écht een ding. Het vermogen om emoties te spotten, te ontcijferen en er juist op te reageren. Een soort moederlijke superkracht om het oerwoud van gevoelens te doorkruisen.
Lees verder onder de advertentie
Want laten we eerlijk zijn, soms hebben die kleine mensjes behoorlijk grote emoties. Kinderen ervaren nu eenmaal gevoelens voordat ze de woorden hebben om ze te benoemen. Heb jij ooit een baby gezien die zijn emoties keurig in de hand had? Wij ook niet. En zodra ze de peuterpuberteit bereiken, lijkt het alsof ze automatisch zijn ingeschreven voor een heuse snelcursus 1001 emoties. Als moeder sta je daar dan, zonder handleiding. Hoog tijd voor een emotionele GPS, want dit laten we liever niet aan het toeval over.
Lees verder onder de advertentie
Begrijp je kleine avonturier
Kinderen worden niet geboren met een ingebouwde emotiemeter. Nee, dat moet ze worden bijgebracht. Stel je voor dat je in een achtbaan zit zonder te weten welke loopings er komen. Dat is ongeveer hoe het voelt om een emotie te ervaren zonder te weten wat er aan de hand is. Zweet in je handpalmen, een bonzend hart en een dosis paniek? Yep, dat is wat je peuter voelt als zijn zus weigert speelgoed te delen.
Lees verder onder de advertentie
Noem het beestje bij de naam
Woorden zijn als toverstokken, en wij willen dat jouw kind de Harry Potter van emoties wordt. Geef die emoties dus een naam. Als je kleintje staat te trappelen van ongeduld tegenover zijn zus, zeg dan gewoon: “Ik zie dat je gefrustreerd bent omdat je zus haar speelgoed niet wil delen.” Simpel toch? Of hij nu gefrustreerd, boos, verward, verdrietig of juist blij is… Stel jullie eigen emotionele woordenboek samen, want meer woorden betekent minder drama.
Lees verder onder de advertentie
Koppel emoties aan acties
Geef emoties die je ziet bij anderen ook een label. Hoe vaker je je kind helpt bij het leggen van verbanden tussen situaties en emoties, hoe meer ze emoties “in actie” leren begrijpen. Hierdoor ontstaat meer compassie en empathie. Als zijn zus bijvoorbeeld blij is omdat ze samen spelen, kun je zeggen: “Zie je dat je zus blij is omdat je je speelgoed met haar deelt?”
Lees verder onder de advertentie
Emoties in de praktijk
Oefening baart kunst. Speel bijvoorbeeld “raad dat gevoel,” waarbij je een verdrietig, boos of blij gezicht trekt en kijkt of hij je gevoelens kan raden. Je kunt ook boeken lezen, series kijken of afbeeldingen van gezichten verzamelen waarbij jullie samen verschillende emoties ontdekken. Wedden dat je kleine Sherlock emotionele mysteries binnen no-time ontrafelt?
Lees verder onder de advertentie
Het goede voorbeeld geven
Als moeder ben je niet alleen CEO van het huishouden, maar ook de professor in Emotiewetenschappen. Het is niet alleen belangrijk dat onze kinderen leren hoe ze gevoelens kunnen identificeren, maar ook hoe ze ermee kunnen omgaan. Onze kinderen kijken altijd en leren van wat ze ons zien doen. Benoem je eigen emoties en laat zien hoe je ermee omgaat. “Ik voel me gefrustreerd, dus ik haal even rustig adem.” Wees een positief rolmodel en laat zien welk gedrag je in hen wilt zien.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.