Je kent het wel: je kind valt, huilt en voor je het weet, plant je een kusje op die zere knie of pijnlijke elleboog. En wonder boven wonder, de tranen drogen op. En dat is geen toeval, mama’s. Jouw kus heeft écht een genezende kracht – en dat zit zo.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer je kind zich pijn doet, sturen de zenuwen pijlsnel signalen naar de hersenen: “Au, dit doet zeer!” Maar wat blijkt? Ons lichaam heeft een slimme manier om pijn tijdelijk te verzachten. De pijnsignalen gaan namelijk via een ander pad dan de signalen van zachte aanrakingen, zoals een aai of een kus. En die signalen van aanraking zijn sneller. Dus als jij een kusje geeft, ‘overrulet’ dat de pijnsignalen. Resultaat: minder pijn, sneller troost.
Lees verder onder de advertentie
Mierzoet placebo-effect
Het is niet alleen fysiek dat een kusje helpt, ook mentaal gebeurt er iets. Jouw kind vertrouwt erop dat jouw kusje de pijn verzacht. Dit is vergelijkbaar met het placebo-effect: als je gelooft dat iets werkt, gaat je lichaam zich daarnaar gedragen. Je kleine gelooft zo sterk in jouw toverkusjes, dat de pijn echt minder wordt.
Lees verder onder de advertentie
Die kleffe, natte kusjes hebben nóg een geheime kracht. Je denkt misschien “ieuw”, maar speeksel blijkt een natuurlijke heler te zijn. Onderzoek toont aan dat speeksel enzymen bevat die helpen bij het genezingsproces van kleine wondjes. Dus dat natte kusje? Niet alleen lief, maar ook nog eens goed voor het herstel.
Veilig gevoel
Hier wordt het nog mooier: elk kusje dat jij vroeger kreeg als je je bezeerde, is opgeslagen in je geheugen. Onze hersenen onthouden namelijk momenten van troost en verbinden dat met een gevoel van veiligheid. Dus zelfs als je zelf nu een keer pijn hebt en er even over wrijft, activeer je onbewust die herinnering aan al die liefdevolle momenten waarop jouw vader, moeder, opa, oma, tante, oom of wie dan ook jou troostte.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.