Je kent het wel: je kind valt, huilt en voor je het weet, plant je een kusje op die zere knie of pijnlijke elleboog. En wonder boven wonder, de tranen drogen op. En dat is geen toeval, mama’s. Jouw kus heeft écht een genezende kracht – en dat zit zo.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer je kind zich pijn doet, sturen de zenuwen pijlsnel signalen naar de hersenen: “Au, dit doet zeer!” Maar wat blijkt? Ons lichaam heeft een slimme manier om pijn tijdelijk te verzachten. De pijnsignalen gaan namelijk via een ander pad dan de signalen van zachte aanrakingen, zoals een aai of een kus. En die signalen van aanraking zijn sneller. Dus als jij een kusje geeft, ‘overrulet’ dat de pijnsignalen. Resultaat: minder pijn, sneller troost.
Lees verder onder de advertentie
Mierzoet placebo-effect
Het is niet alleen fysiek dat een kusje helpt, ook mentaal gebeurt er iets. Jouw kind vertrouwt erop dat jouw kusje de pijn verzacht. Dit is vergelijkbaar met het placebo-effect: als je gelooft dat iets werkt, gaat je lichaam zich daarnaar gedragen. Je kleine gelooft zo sterk in jouw toverkusjes, dat de pijn echt minder wordt.
Lees verder onder de advertentie
Die kleffe, natte kusjes hebben nóg een geheime kracht. Je denkt misschien “ieuw”, maar speeksel blijkt een natuurlijke heler te zijn. Onderzoek toont aan dat speeksel enzymen bevat die helpen bij het genezingsproces van kleine wondjes. Dus dat natte kusje? Niet alleen lief, maar ook nog eens goed voor het herstel.
Veilig gevoel
Hier wordt het nog mooier: elk kusje dat jij vroeger kreeg als je je bezeerde, is opgeslagen in je geheugen. Onze hersenen onthouden namelijk momenten van troost en verbinden dat met een gevoel van veiligheid. Dus zelfs als je zelf nu een keer pijn hebt en er even over wrijft, activeer je onbewust die herinnering aan al die liefdevolle momenten waarop jouw vader, moeder, opa, oma, tante, oom of wie dan ook jou troostte.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.