Vanaf deze leeftijd kan je kind alleen naar school fietsen

24.09.2024 16:57
alleen naar school fietsen Bron: Pexels

Ons land is een echt fietsland en kinderen leren al vanaf jonge leeftijd op een tweewieler te rijden. Eerst is dat een beetje slingerend, maar naarmate je kind ouder wordt, springt het steeds soepeler op de fiets. Maar wat is nou de leeftijd waarop je kind alleen naar school kan fietsen?

Dat is een vraag waar vele ouders op een gegeven moment tegenaan lopen. Sommige kinderen lijken er al bij de leeftijd van zes jaar klaar voor, terwijl andere kinderen dat op hun tiende zelf nog niet durven of willen. We zochten het voor je uit.

Leren fietsen door te fietsen

Ten eerste is het belangrijk dat kinderen leren fietsen. Klinkt logisch, maar dat houdt niet alleen in dat je kind weet hoe het moet trappen en sturen. Kids die elke dag met de auto naar school worden gebracht, leren het verkeer niet kennen en dus niet echt fietsen. Je kind kan dan nog zo goed de regels weten, maar in de praktijk gaat het toch vooral om ervaring. Leren fietsen door te fietsen dus. Het liefst zo vaak mogelijk.

Vanaf een jaar of vier leren kinderen fietsen. Soms op een loopfiets, soms een fiets met zijwieltjes en sommige durfals sprinten er zo vandoor op hun tweewieler. Netjes fietsen hoef je nog niet te verwachten van een vierjarige, meestal is het een grote slingerpartij.

Vanaf vijf jaar begrijpen kinderen meer van het verkeer. Ze weten wat een stoplicht is, dat ze rechts moeten fietsen en dat voetgangers op een zebrapad voorrang hebben. Fietsen naast je kind is nu hartstikke gezellig, maar nog wel kijken voor twee. Door zo vaak mogelijk samen te fietsen, bijvoorbeeld naar school, krijgt je kind het verkeer onder de knie.

Op deze leeftijd kan je kind veilig zelf naar school fietsen

Kinderen tussen de acht en negen jaar die veel fietservaring hebben, kunnen volgens de Fietsersbond alleen naar school fietsen. Op die leeftijd kent je kind de voorrangsregels en verkeersborden langs het fietspad. Ook kunnen kinderen op deze leeftijd gevaarlijke situaties beter inschatten. Wel is het zo dat meisje dit beter kunnen dan jongens. Kijk dus vooral naar je eigen kind: is het er klaar voor? Kent het de regels, heeft het genoeg fietservaring, maar ook: wil het wel al alleen naar school fietsen?

Natuurlijk speelt de route ook een rol. Is het een drukke route met gevaarlijke kruispunten of een rustige weg waar alleen wat fietsers komen? Welke leeftijden fietsen er op het fietspad? Hoe zit het met fatbikes, elektrische steppen en auto- of werkverkeer? Kunnen andere weggebruikers je kind goed zien?

Dit is de gevaarlijkste leeftijd voor kinderen om te fietsen

Slim is om je kind een paar keer ‘alleen’ de route te laten fietsen. Dat wil zeggen: terwijl jij achter je kind, in plaats van ernaast, fietst. Zo kun je goed zien hoe je kind reageert op situaties en waar nodig bijsturen. Figuurlijk dan. Kinderen vanaf tien jaar zijn groot genoeg (dit dan weer letterlijk) om het verkeer in z’n geheel te overzien.

Pas vanaf veertien jaar hebben kinderen genoeg inzicht in gevaarlijke situaties, maar let op: zestien jaar is dan weer de gevaarlijkste leeftijd voor kids om op de fiets te stappen. Het moedige puberbrein neemt het dan al gauw over, net als rinkelende mobieltjes en nieuwe routes. Of natuurlijk de beruchte fatbike. Het liefst fiets je er dan weer naast, maar vertrouwen hebben in je kind en blijven communiceren is toch misschien handiger.

Alleen naar school fietsen: wel of geen helm?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zou het elk jaar honderd ziekenhuisopnames schelen als kinderen tot tien jaar oud een goede fietshelm dragen. De Fietsersbond kijkt er anders naar: in gebieden waar een fietshelm verplicht is, daalt het risico op hoofdletsel niet, maar het fietsgebruik wel. Dat is zonde, want zoals we al zeiden, kinderen leren fietsen door te fietsen. Wel zijn zowel VVN als de Fietsersbond tegen een helmplicht, omdat het juist zo belangrijk is om veel fietservaring op te doen. Het is dus een persoonlijke keuze of je wel of geen helm op zet bij je kind tijdens het fietsen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.