Ons land is een echt fietsland en kinderen leren al vanaf jonge leeftijd op een tweewieler te rijden. Eerst is dat een beetje slingerend, maar naarmate je kind ouder wordt, springt het steeds soepeler op de fiets. Maar wat is nou de leeftijd waarop je kind alleen naar school kan fietsen?
Lees verder onder de advertentie
Dat is een vraag waar vele ouders op een gegeven moment tegenaan lopen. Sommige kinderen lijken er al bij de leeftijd van zes jaar klaar voor, terwijl andere kinderen dat op hun tiende zelf nog niet durven of willen. We zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Leren fietsen door te fietsen
Ten eerste is het belangrijk dat kinderen leren fietsen. Klinkt logisch, maar dat houdt niet alleen in dat je kind weet hoe het moet trappen en sturen. Kids die elke dag met de auto naar school worden gebracht, leren het verkeer niet kennen en dus niet echt fietsen. Je kind kan dan nog zo goed de regels weten, maar in de praktijk gaat het toch vooral om ervaring. Leren fietsen door te fietsen dus. Het liefst zo vaak mogelijk.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf een jaar of vier leren kinderen fietsen. Soms op een loopfiets, soms een fiets met zijwieltjes en sommige durfals sprinten er zo vandoor op hun tweewieler. Netjes fietsen hoef je nog niet te verwachten van een vierjarige, meestal is het een grote slingerpartij.
Vanaf vijf jaar begrijpen kinderen meer van het verkeer. Ze weten wat een stoplicht is, dat ze rechts moeten fietsen en dat voetgangers op een zebrapad voorrang hebben. Fietsen naast je kind is nu hartstikke gezellig, maar nog wel kijken voor twee. Door zo vaak mogelijk samen te fietsen, bijvoorbeeld naar school, krijgt je kind het verkeer onder de knie.
Lees verder onder de advertentie
Op deze leeftijd kan je kind veilig zelf naar school fietsen
Kinderen tussen de acht en negen jaar die veel fietservaring hebben, kunnen volgens de Fietsersbond alleen naar school fietsen. Op die leeftijd kent je kind de voorrangsregels en verkeersborden langs het fietspad. Ook kunnen kinderen op deze leeftijd gevaarlijke situaties beter inschatten. Wel is het zo dat meisje dit beter kunnen dan jongens. Kijk dus vooral naar je eigen kind: is het er klaar voor? Kent het de regels, heeft het genoeg fietservaring, maar ook: wil het wel al alleen naar school fietsen?
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijk speelt de route ook een rol. Is het een drukke route met gevaarlijke kruispunten of een rustige weg waar alleen wat fietsers komen? Welke leeftijden fietsen er op het fietspad? Hoe zit het met fatbikes, elektrische steppen en auto- of werkverkeer? Kunnen andere weggebruikers je kind goed zien?
Dit is de gevaarlijkste leeftijd voor kinderen om te fietsen
Slim is om je kind een paar keer ‘alleen’ de route te laten fietsen. Dat wil zeggen: terwijl jij achter je kind, in plaats van ernaast, fietst. Zo kun je goed zien hoe je kind reageert op situaties en waar nodig bijsturen. Figuurlijk dan. Kinderen vanaf tien jaar zijn groot genoeg (dit dan weer letterlijk) om het verkeer in z’n geheel te overzien.
Lees verder onder de advertentie
Pas vanaf veertien jaar hebben kinderen genoeg inzicht in gevaarlijke situaties, maar let op: zestien jaar is dan weer de gevaarlijkste leeftijd voor kids om op de fiets te stappen. Het moedige puberbrein neemt het dan al gauw over, net als rinkelende mobieltjes en nieuwe routes. Of natuurlijk de beruchte fatbike. Het liefst fiets je er dan weer naast, maar vertrouwen hebben in je kind en blijven communiceren is toch misschien handiger.
Alleen naar school fietsen: wel of geen helm?
Daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) zou het elk jaar honderd ziekenhuisopnames schelen als kinderen tot tien jaar oud een goede fietshelm dragen. De Fietsersbond kijkt er anders naar: in gebieden waar een fietshelm verplicht is, daalt het risico op hoofdletsel niet, maar het fietsgebruik wel. Dat is zonde, want zoals we al zeiden, kinderen leren fietsen door te fietsen. Wel zijn zowel VVN als de Fietsersbond tegen een helmplicht, omdat het juist zo belangrijk is om veel fietservaring op te doen. Het is dus een persoonlijke keuze of je wel of geen helm op zet bij je kind tijdens het fietsen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.