Zwemmen, fitness en wandelen zijn prima sporten om te beoefenen als je zwanger bent. Maar hoe zit dat met fietsen: is dat wel verstandig met een dikke buik? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Om te beginnen is sporten tijdens je zwangerschap heel gezond. Uit onderzoek is gebleken dat het zorgt voor minder zwangerschapskwalen zoals bekkeninstabiliteit en een betere nachtrust. Bovendien verloopt het herstel na je bevalling meestal soepeler én heeft het voordelen voor je baby: door te sporten bevorder je de ontwikkeling van zijn hart en zenuwstelsel.
Lees verder onder de advertentie
Wat is verstandig?
Het is eigenlijk overbodig om te zeggen dat je skiën, paardrijden en contactsporten zoals hockey beter even links kunt laten liggen met een dikke buik. Maar een hoop sporten zijn wél gewoon te doen tijdens je zwangerschap, zoals zwemmen, aerobics, yoga en hardlopen.
Dit is ook een sport die je prima kunt doen als je zwanger bent. Het is zelfs één van de sporten die je nog lang kunt blijven doen. Op de fiets zet je minder druk op je gewrichten dan bij andere sporten. Je kunt het tempo ook laag houden – zo beweeg je wel, maar belast je je lichaam niet teveel.
Lees verder onder de advertentie
Overigens: we hebben het hier natuurlijk over recreatief fietsen, dus niet een rondje mountainbiken in de bossen.
Waar moet je op letten?
Op zich kun je gewoon een rondje fietsen zoals je gewend bent. Maar gaat je dikke buik meer in de weg zitten, zorg dan voor voldoende afstand tussen je lichaam en het stuur. Je kunt het stuur ook eventueel iets hoger zetten.
En of je nou in het eerste of derde trimester gaat fietsen, op ieder moment in je zwangerschap geldt: luister naar je lichaam. Ben je vermoeid of vind je het lastig om je te concentreren, dan is het niet verstandig om de fiets te pakken. Misschien rem je te laat of ben je niet alert genoeg op andere weggebruikers. En het laatste wat je natuurlijk wil, is een botsing maken of vallen. Stop ook met fietsen als je last krijgt van duizeligheid, kortademigheid of harde buiken.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.