Zwemmen, fitness en wandelen zijn prima sporten om te beoefenen als je zwanger bent. Maar hoe zit dat met fietsen: is dat wel verstandig met een dikke buik? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Om te beginnen is sporten tijdens je zwangerschap heel gezond. Uit onderzoek is gebleken dat het zorgt voor minder zwangerschapskwalen zoals bekkeninstabiliteit en een betere nachtrust. Bovendien verloopt het herstel na je bevalling meestal soepeler én heeft het voordelen voor je baby: door te sporten bevorder je de ontwikkeling van zijn hart en zenuwstelsel.
Lees verder onder de advertentie
Wat is verstandig?
Het is eigenlijk overbodig om te zeggen dat je skiën, paardrijden en contactsporten zoals hockey beter even links kunt laten liggen met een dikke buik. Maar een hoop sporten zijn wél gewoon te doen tijdens je zwangerschap, zoals zwemmen, aerobics, yoga en hardlopen.
Dit is ook een sport die je prima kunt doen als je zwanger bent. Het is zelfs één van de sporten die je nog lang kunt blijven doen. Op de fiets zet je minder druk op je gewrichten dan bij andere sporten. Je kunt het tempo ook laag houden – zo beweeg je wel, maar belast je je lichaam niet teveel.
Lees verder onder de advertentie
Overigens: we hebben het hier natuurlijk over recreatief fietsen, dus niet een rondje mountainbiken in de bossen.
Waar moet je op letten?
Op zich kun je gewoon een rondje fietsen zoals je gewend bent. Maar gaat je dikke buik meer in de weg zitten, zorg dan voor voldoende afstand tussen je lichaam en het stuur. Je kunt het stuur ook eventueel iets hoger zetten.
En of je nou in het eerste of derde trimester gaat fietsen, op ieder moment in je zwangerschap geldt: luister naar je lichaam. Ben je vermoeid of vind je het lastig om je te concentreren, dan is het niet verstandig om de fiets te pakken. Misschien rem je te laat of ben je niet alert genoeg op andere weggebruikers. En het laatste wat je natuurlijk wil, is een botsing maken of vallen. Stop ook met fietsen als je last krijgt van duizeligheid, kortademigheid of harde buiken.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.