Kinderlogica is soms zo gek nog niet. En soms ook om te janken, ontdekt Kek Mama’s Jorinde in haar altijd verrassende leven met twee vindingrijke zonen. Daarom: 9 lifehacks die je zelf nooit had bedacht, maar je kinderen wel.
Melk in de ijsblokjesmachine van de koelkast. “Heb je sneller ijskoffie”, is de logica van Oudste, die dat een prima verantwoord drankje vindt wanneer je al twaalf bent. “Doet het ook fantastisch in milkshakes”, constateert Jongste (9) olijk op zijn beurt. Ik vraag me ondertussen angstig af hoe ik mijn gin-tonics ooit nog serveer zonder zurige bijsmaak.
Met shampoo op je hoofd de hond uitlaten als het regent. De onbetwiste nummer 2 der lifehacks. Scheelt wel een hele minuut haren wassen, de volgende ochtend, en aan je moeder letterlijk de schone taak om de lifehack te ontdekken waarmee je shampoovlekken uit de splinternieuwe winterjassen wast.
Knip je brood. Of pizza. En spaghetti. Ze doen niet anders in Korea, dus eigenlijk zijn we wat dat betreft gewoon ontzéttend achter, hier in Nederland. En waarom ligt die schaar anders tussen de messen in de keukenla?
Oud, maar goud: houd je pyjama aan onder je schooloutfit. Echt, spaart zeeën van tijd, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Tenzij je ’s avonds moet douchen en je dus twee keer zoveel kleren uit moet trekken. Of het onverhoopt vijftien graden wordt, en de juf zich afvraagt waarom je peentjes zit te zweten in de winter. En je hopeloos voor paal staat in de kleedkamer, tijdens gym – maar dat terzijde. Toch: tien punten voor het idee. En hulde voor het besparen op te wassen onderbroeken.
Handsfree drinken tijdens het gamen. Hoe kon je ooit zonder, als basisscholier? Of als peuter – for that matter? Hang een bidon om je nek met een touwtje, en steek er twee in elkaar geschoven rietjes in. Nooit meer Minecraft-pauze voor een slokje, nooit meer punten missen in Clash of Clans vanwege een eerste levensbehoefte. Eveneens beproefd concept: stop een naar smaak gevuld Spa-flesje in de borstzak van je polo met datzelfde lange rietje. Met risico op omkiepen, en een nat kruis tot gevolg, maar staat wel stukken cooler als ’t droog blijft.
Vul je kussensloop (of sloffen) met snoep. Zo ben je van alle gemakken voorzien wanneer je niet kunt slapen, of per ongeluk te vroeg én hongerig wakker wordt. Hoef je niemand lastig te vallen met je rammelende maag, en – belangrijker: niemand die er iets van merkt. Nou ja, behalve je moeder dan, die de al die lege snoepzakken in het keukenkastje echt niet ontgaan zijn.
Handsfree liggend YouTuben. Oké, gejat van internet, maar voor wie niet in het bezit is van een tv met toegang tot de wereld van vloggers en ‘unwrappers’, maar wel van een glazen tafel: iPad aan en ondersteboven op tafel, jij er als de wiedeweerga liggend onder. Ooit zó relaxed een filmpje gekeken?
Een hond kan de (af)was doen. Als jij als kind moet helpen met afruimen, dan helpt maar lekker iedereen mee. En mocht je je als ouder verkneukelen om die brandschoon afgespoelde vaat in de vaatwasser: kijk dan eerst eens hoe tevreden uitbuikend de gezinshond erbij ligt.
Föhn je eten. Of drinken. Niks zo irritant als te hete chocomel. En niks zo handig als de ‘cool blowdry’-stand op de haardroger van je moeder. Er zijn trouwens vaders (en ongetwijfeld ook moeders) die bij wijze van raketmotor een bladblazer monteren op de driewieler van hun peuter, hierover gesproken, maar dat is weer iets anders, en geheel op eigen risico.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.