In de eerste maanden van zijn leven leert je baby van alles: zijn hoofd draaien en rechtop houden, rollen, zitten, kruipen… Als deze ontwikkeling wat langzamer gaat of niet lekker loopt, kan fysiotherapie uitkomst bieden.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer ga je naar een kinderfysiotherapeut?
Elke baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier en zijn eigen tempo. Het is dus niet erg als je kind nog niet op zijn buik kan draaien, terwijl het kind van je beste vriendin al vrolijk ligt te rollen.
Lees verder onder de advertentie
Maar als je merkt dat de motoriek van je kind echt achterblijft en niet goed ontwikkelt, is het zaak om aan de bel te trekken. Een aantal dingen waaraan je dat kunt herkennen op een rij:
Hij draait helemaal niet op zijn buik
Hij kan niet zelfstandig zitten, staan of uiteindelijk lopen
Hij kan speelgoed niet van links naar rechts overpakken of andersom
Hij heeft duidelijk een voorkeurshouding: wil alleen op linker- of rechterzij liggen
Hij heeft een scheef of afgeplat hoofdje (door de voorkeurshouding)
Hij overstrekt zich vaak of voelt juist slap aan als je hem optilt
De kinderfysio helpt jou en je baby om hem op een speelse manier bepaalde vaardigheden aan te leren. Daardoor kan je kind makkelijker bewegen en zit hij uiteindelijk lekkerder in zijn vel.
Als je baby bijvoorbeeld de neiging heeft om alleen maar naar links of naar rechts te kijken, geeft de kinderfysiotherapeut je advies hoe je je baby het beste kunt oppakken en in welke houdingen je hem kunt neerleggen, om de voorkeurshouding zoveel mogelijk te verminderen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe maak je een afspraak?
Je kunt op eigen initiatief naar de kinderfysiotherapeut gaan. Je hebt alleen een verwijzing van je huisarts nodig als je een behandeling aan huis wilt.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.