Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Het is goed gesteld met de kwaliteit van de kinderopvang, maar ouders vinden hem nog altijd te duur. Toch neemt het gebruik van kinderopvang sinds enkele jaren weer toe, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Vorig jaar gingen ruim 700 duizend kinderen naar verschillende vormen van opvang, zoals kinderdagverblijven, gastouders en buitenschoolse opvang. Dat is de helft van de kinderen onder de vier jaar, en een kwart van de kinderen boven die vier jaar in Nederland. In 2012 daalde dat aantal nog. Toch vinden volgens het onderzoek van het SCP ruim vier op de tien ouders de kinderopvang ‘bijna niet meer te betalen’. Veel ouders doen daarnaast dan ook een beroep op familieleden, buren of vrienden, om de kinderen op te vangen.
Opvallend punt in het onderzoek van het SCP: ouders met een lager inkomen zijn over het algemeen positiever over de kinderopvang in Nederland, dan gezinnen met een hoger inkomen. Dat zou komen doordat zij een hogere kinderopvangtoeslag ontvangen, én doordat de kosten van de kinderopvang voor hen sinds 2012 zijn gedaald.
Ouders die geen gebruik maken van kinderopvang, zijn juist vaak negatiever over de kwaliteit en betaalbaarheid, volgens het SCP, waarschijnlijk omdat zij geen duidelijk beeld hebben van de daadwerkelijke kosten. Hoewel dat voor dertig tot veertig procent van die gezinnen de reden is om de opvang links te laten liggen, zegt één op de drie van hen ook dat ze simpelweg liever zelf voor hun eigen kind zorgen.
Lees ook
Alles wat je wilde weten over de verschillende soorten kinderopvang >
Gezinnen die de kinderopvang betaalbaar vinden, maken er ook vaker gebruik van, stellen de onderzoekers. Die ouders zouden een betere balans ervaren tussen hun werk en privéleven, en moeders werken er vaker. Ook zegt een deel van die ouders voor kinderopvang te kiezen omdat hun kind daar met anderen kan spelen.
Hoeveel uren vaders werken, verschilt niet tussen gezinnen die wel opvang gebruiken en gezinnen die dat niet doen. Toch zegt de helft van de vaders ten minste een dag per week thuis te zijn voor de kinderen. Ongeveer een op de tien vaders van baby’s heeft in deze periode geen ouderschapsverlof opgenomen, volgens het onderzoek.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >