Het is goed gesteld met de kwaliteit van de kinderopvang, maar ouders vinden hem nog altijd te duur. Toch neemt het gebruik van kinderopvang sinds enkele jaren weer toe, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Lees verder onder de advertentie
Vorig jaar gingen ruim 700 duizend kinderen naar verschillende vormen van opvang, zoals kinderdagverblijven, gastouders en buitenschoolse opvang. Dat is de helft van de kinderen onder de vier jaar, en een kwart van de kinderen boven die vier jaar in Nederland. In 2012 daalde dat aantal nog. Toch vinden volgens het onderzoek van het SCP ruim vier op de tien ouders de kinderopvang ‘bijna niet meer te betalen’. Veel ouders doen daarnaast dan ook een beroep op familieleden, buren of vrienden, om de kinderen op te vangen.
Lees verder onder de advertentie
Lagere inkomens positiever
Opvallend punt in het onderzoek van het SCP: ouders met een lager inkomen zijn over het algemeen positiever over de kinderopvang in Nederland, dan gezinnen met een hoger inkomen. Dat zou komen doordat zij een hogere kinderopvangtoeslag ontvangen, én doordat de kosten van de kinderopvang voor hen sinds 2012 zijn gedaald.
Lees verder onder de advertentie
Ouders die geen gebruik maken van kinderopvang, zijn juist vaak negatiever over de kwaliteit en betaalbaarheid, volgens het SCP, waarschijnlijk omdat zij geen duidelijk beeld hebben van de daadwerkelijke kosten. Hoewel dat voor dertig tot veertig procent van die gezinnen de reden is om de opvang links te laten liggen, zegt één op de drie van hen ook dat ze simpelweg liever zelf voor hun eigen kind zorgen.
Gezinnen die de kinderopvang betaalbaar vinden, maken er ook vaker gebruik van, stellen de onderzoekers. Die ouders zouden een betere balans ervaren tussen hun werk en privéleven, en moeders werken er vaker. Ook zegt een deel van die ouders voor kinderopvang te kiezen omdat hun kind daar met anderen kan spelen.
Lees verder onder de advertentie
Hoeveel uren vaders werken, verschilt niet tussen gezinnen die wel opvang gebruiken en gezinnen die dat niet doen. Toch zegt de helft van de vaders ten minste een dag per week thuis te zijn voor de kinderen. Ongeveer een op de tien vaders van baby’s heeft in deze periode geen ouderschapsverlof opgenomen, volgens het onderzoek.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.