In samenwerking met Kek Mama

Geef HPV minder kans: bescherm je kind

Illustratie bij: Geef HPV minder kans: bescherm je kind
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

HPV is een zeer besmettelijk virus dat kan leiden tot HPV-gerelateerde kankers en genitale wratten. Daarom krijg je als ouder in het jaar dat jouw kind tien wordt een brief van het RIVM. Een oproep voor zowel jongens als meisjes om hun HPV-vaccinatie te halen. Maar hoe besmettelijk is het virus eigenlijk? Hoe wordt het overgedragen op kinderen en wat zijn de symptomen? In dit artikel geeft samentegenhpv.nl – hét online platform met alle informatie over HPV – antwoord op de meestgestelde vragen.

Lees verder onder de advertentie

Wat is HPV en hoe krijg je het?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Iedereen kan het virus krijgen: jongens, meisjes, mannen, vrouwen. Sterker nog, bijna iedereen komt eens in zijn of haar leven in aanraking met dit virus. Het wordt meestal overgedragen via seksueel contact, maar in sommige gevallen ook door huid-op-huid contact. Bijvoorbeeld als je een handdoek deelt met iemand die besmet is met het virus. Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op. Wanneer je lichaam het niet opruimt, kunnen de hoog risico HPV-typen leiden tot kanker aan de anus, baarmoederhals, mond/keel, penis, vagina en vulva. En de laag risico HPV-typen tot genitale wratten.  

Lees verder onder de advertentie

Waarom mijn kind vaccineren?

Er zijn twee dingen die je kind kan doen om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van HPV: een condoom gebruiken wanneer hij/zij seksueel actief is en een HPV-vaccinatie halen. Een condoom beschermt namelijk niet voor de volle 100%, omdat het virus zo besmettelijk is. Daarom krijgen kinderen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor het halen van een vaccinatie. Omdat de kans groot is dat ze op die leeftijd nog niet besmet zijn met het virus. Het HPV-vaccin werkt namelijk alleen tegen nieuwe besmettingen en niet tegen bestaande. De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken (RIVM). Deze worden gegeven door de GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin. Uit onderzoek blijkt dat de vaccins voor 90% effectief zijn en bescherming kan bieden tegen de HPV-typen die in het vaccin zitten.  

Lees verder onder de advertentie

Waarom ook jongens?

Ook jongens kunnen HPV krijgen, wat kan resulteren in verschillende kankersoorten. Deze vormen van kanker komen (ook) bij mannen steeds vaker voor. Jaarlijks krijgen ongeveer 400 mannen in Nederland kanker door het HPV-virus. Daarom adviseert de Gezondheidsraad ook jongens vanaf tien jaar een HPV-vaccinatie te halen. Daarnaast kan vaccinatie de verspreiding van het virus verminderen.  

Lees verder onder de advertentie

Het verschil tussen de verschillende soorten vaccinaties?

We kennen in Nederland drie verschillende HPV-vaccinaties. Er bestaan in totaal 170 verschillende HPV-typen. Typen met een hoog risico op kanker en typen met een laag risico, die genitale wratten kunnen veroorzaken. De drie verschillende vaccins hebben andere eigenschappen en zijn gericht tegen verschillende HPV-typen. Ze beschermen allemaal in ieder geval tegen anus-, baarmoeder-, vagina en vulvakanker.   Meer weten over HPV en hoe je jouw kind kunt beschermen? Je leest er alles over op samentegenhpv.nl. Geef HPV minder kans. Bescherm je kind.   Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door MSD Nederland.   NL-NON-02215 / 14-02-2023 Bronnen: RIVM. “Baarmoederhalskanker.” RIVM, https://www.rivm.nl/baarmoederhalskanker. Accessed 14 February 2023. RIVM. “Bijsluiters HPV-vaccins.” RIVM, https://www.rivm.nl/hpv-humaan-papillomavirus/vaccinatie-hpv/bijsluiters-hpv-vaccins. Accessed 14 February 2023. RIVM. “Vaccineren tegen HPV-kanker.” Rijksvaccinatieprogramma, https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv. Accessed 14 February 2023.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken