Zo’n 80 procent van de basisschooldirecteuren in Nederland wil flexibeler kunnen omgaan met onderwijstijd. Ze willen bijvoorbeeld afwijken van de vijfdaagse schoolweek en zelf bepalen wanneer vakanties worden gepland.
Lees verder onder de advertentie
Op deze manier kunnen ze het onderwijs beter op individuele leerlingen afstemmen, meldt Trouw.
‘Beter anticiperen’
Volgens de wet moeten basisschoolleerlingen een minimale onderwijstijd van 7520 uur in acht jaar, een verplichte vijfdaagse schoolweek en vaste vakanties krijgen. Maar dat is volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) niet meer van deze tijd. “Sommige leerlingen hebben meer of minder les nodig dan anderen”, zegt voorzitter Petra van Haren tegen de krant. “Daar moeten we beter op kunnen anticiperen.”
Minister Arie Slob van Onderwijs onderneemt voorlopig geen actie, want eerder dit jaar zette hij nog een punt achter een experiment waarbij elf basisscholen sinds 2011 hun lessen flexibel in mochten delen. Die proef was bedoeld om te kijken of de wet kon worden aangepast, maar leverde geen positieve resultaten op: drie scholen kampten na de test met ‘ernstige kwaliteitsproblemen’, twee scholen trokken zich al eerder terug.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.