Zo’n 80 procent van de basisschooldirecteuren in Nederland wil flexibeler kunnen omgaan met onderwijstijd. Ze willen bijvoorbeeld afwijken van de vijfdaagse schoolweek en zelf bepalen wanneer vakanties worden gepland.
Lees verder onder de advertentie
Op deze manier kunnen ze het onderwijs beter op individuele leerlingen afstemmen, meldt Trouw.
‘Beter anticiperen’
Volgens de wet moeten basisschoolleerlingen een minimale onderwijstijd van 7520 uur in acht jaar, een verplichte vijfdaagse schoolweek en vaste vakanties krijgen. Maar dat is volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) niet meer van deze tijd. “Sommige leerlingen hebben meer of minder les nodig dan anderen”, zegt voorzitter Petra van Haren tegen de krant. “Daar moeten we beter op kunnen anticiperen.”
Minister Arie Slob van Onderwijs onderneemt voorlopig geen actie, want eerder dit jaar zette hij nog een punt achter een experiment waarbij elf basisscholen sinds 2011 hun lessen flexibel in mochten delen. Die proef was bedoeld om te kijken of de wet kon worden aangepast, maar leverde geen positieve resultaten op: drie scholen kampten na de test met ‘ernstige kwaliteitsproblemen’, twee scholen trokken zich al eerder terug.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.