Door de harde geluiden van bijvoorbeeld de televisie en mobiele telefoon kan het gehoor van je kind beschadigen. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen kun je je kind gehoorbeschermers geven. Welke soorten er zijn? Dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Het gehoor van een kind is gevoeliger dan dat van een volwassene. Ongeveer één op de acht kinderen krijgt gehoorschade. Bij jonge kinderen ontstaat dat omdat ze bijna dagelijks met een koptelefoon voor de televisie of op de tablet zitten. Bij oudere kinderen komt het omdat ze oortjes gebruiken voor hun mobiele telefoon en computergames, en het volume dan vaak te hard zetten.
Lees verder onder de advertentie
Maar digitale apparaten zijn niet de enige boosdoeners. Denk ook aan hard lawaai tijdens sportwedstrijden, festivals en vuurwerk met oud en nieuw.
Gevolgen
Als je kind gehoorschade oploopt, merkt hij dat niet meteen. Pas wanneer hij ouder wordt kan hij last krijgen van stress en slaapproblemen, moeite hebben met concentreren en hij kan een verhoogde bloeddruk hebben of zelfs een verminderde taalontwikkeling. In het ergste geval kan het gaan om tinnitus (oorsuizen) dat blijvend is.
Zorg ervoor dat je de oren en daarmee het gehoor van je kind voldoende beschermt. Dat kun je op deze manieren doen:
Oordopjes
Voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud zijn speciale Pluggie Kids ontwikkeld. Deze oordopjes beschermen de oren van jonge kinderen tegen hard geluid en te harde muziek. Door een speciaal filter kan je kind je wel gewoon blijven horen.
Lees verder onder de advertentie
Oorkappen
Voor een nog betere bescherming kun je kiezen voor een oorkap: deze bedekt het hele oor. Deze oorkappen zijn te gebruiken vanaf twee jaar en gaan jaren mee omdat ze verstelbaar zijn. Ook handig: in verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je kind kan zelf kiezen welke hij leuk vindt.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.