Door de harde geluiden van bijvoorbeeld de televisie en mobiele telefoon kan het gehoor van je kind beschadigen. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen kun je je kind gehoorbeschermers geven. Welke soorten er zijn? Dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Het gehoor van een kind is gevoeliger dan dat van een volwassene. Ongeveer één op de acht kinderen krijgt gehoorschade. Bij jonge kinderen ontstaat dat omdat ze bijna dagelijks met een koptelefoon voor de televisie of op de tablet zitten. Bij oudere kinderen komt het omdat ze oortjes gebruiken voor hun mobiele telefoon en computergames, en het volume dan vaak te hard zetten.
Lees verder onder de advertentie
Maar digitale apparaten zijn niet de enige boosdoeners. Denk ook aan hard lawaai tijdens sportwedstrijden, festivals en vuurwerk met oud en nieuw.
Gevolgen
Als je kind gehoorschade oploopt, merkt hij dat niet meteen. Pas wanneer hij ouder wordt kan hij last krijgen van stress en slaapproblemen, moeite hebben met concentreren en hij kan een verhoogde bloeddruk hebben of zelfs een verminderde taalontwikkeling. In het ergste geval kan het gaan om tinnitus (oorsuizen) dat blijvend is.
Zorg ervoor dat je de oren en daarmee het gehoor van je kind voldoende beschermt. Dat kun je op deze manieren doen:
Oordopjes
Voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud zijn speciale Pluggie Kids ontwikkeld. Deze oordopjes beschermen de oren van jonge kinderen tegen hard geluid en te harde muziek. Door een speciaal filter kan je kind je wel gewoon blijven horen.
Lees verder onder de advertentie
Oorkappen
Voor een nog betere bescherming kun je kiezen voor een oorkap: deze bedekt het hele oor. Deze oorkappen zijn te gebruiken vanaf twee jaar en gaan jaren mee omdat ze verstelbaar zijn. Ook handig: in verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je kind kan zelf kiezen welke hij leuk vindt.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.