Weigert je baby gekolfde moedermelk te drinken? Hier kan het aan liggen

borstvoeding lipase Bron: Unsplash
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Er zijn weinig moeder die kolven als hobby hebben, wat eerlijk is eerlijk, het is gewoon een rotklusje. En als je baby dan ook nog eens weigert om dat vloeibare goud op te drinken, dan is dat extra zuur. Toch ben je niet de enige die dit overkomt, veel baby’s weigeren namelijk gekolfde melk te drinken en dat heeft een reden.

Lees verder onder de advertentie

Trekt jouw baby zijn neus op voor jouw gekolfde borstvoeding? Dan ligt dat echt niet aan jou. Het komt namelijk door een enzym genaamd; lipase.

Lipase in gekolfde moedermelk

Soms breekt het vet in moedermelk te snel af door een enzym genaamd lipase. Wanneer dit gebeurt geeft dat een vreemde zeepachtige geur en smaak kan veroorzaken die baby’s niet lekker vinden. Dit kan dus de reden zijn dat jouw baby jouw met moeite gekolfde melk niet wil drinken.

Lees verder onder de advertentie

Wat is lipase?

Lipase is een natuurlijk voorkomend enzym dat vetten in moedermelk afbreekt, een proces dat helpt om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen en waardoor de melk gemakkelijk verteerbaar is voor je baby. Het kan dus zo zijn dat lipase invloed heeft op hoe je moedermelk ruikt en smaakt. Dit gebeurt vooral bij gekolfde moedermelk die een tijdje in de koelkast of vriezer is bewaard.

Lees verder onder de advertentie

Niet bij iedere moeder is de hoeveelheid lipase in de moedermelk even groot, dus de ene vrouw heeft meer last van geur- en smaakverandering in moedermelk dan de andere. Het zegt echter niets over de kwaliteit van de moedermelk, moedermelk met meer lipase is net zo gezond en goed als moedermelk met minder lipase.

Lipase of bedorven?

Dat gezegd hebbende, is het wel belangrijk om onderscheid te maken tussen moedermelk waarbij de geur en smaak veranderd is door lipase en bedorven melk. Bedorven melk heeft een duidelijk zure en onaangename geur, in tegenstelling tot moeder melk met een hoog gehalte aan lipase. Daarbij wordt de geur vaak omschreven als metaalachtig, zeepachtig of visachtig.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kun je geur en smaak verandering voorkomen door lipase?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je gekolfde moedermelk een zeepachtige smaak en geur krijgt.

Verhit de melk voor je het bewaart

Het verhitten van de melk, tot een temperatuur net onder het kookpunt, kan het lipase-enzym inactiveren zonder de voedingswaarde van de melk aanzienlijk aan te tasten. Verhit de melk totdat er kleine belletjes rond de randen verschijnen (ongeveer 82°C), koel het snel af en bewaar het.

Lees verder onder de advertentie

Meng met verse melk of poedermelk

Een andere methode is de melk voordat je hem aan je baby geeft te mengen met verse moedermelk of poedermelk. Dit kan helpen de gewijzigde smaak te maskeren.

Vries de melk direct na het kolven in

Lipase ontwikkelt zich meer als de melk langer in de koelkast blijft staan, het kan daarom helpen om de melk direct na het kolven in te vriezen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken