38 procent van de kleuterklasleraren heeft kinderen in de klas die nog niet zindelijk zijn, blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS Nipo) onder 120 leerkrachten.
Lees verder onder de advertentie
‘Hoort niet bij mijn takenpakket’
Voor juffen en meesters kosten kinderen die niet zindelijk zijn veel extra tijd: het lesprogramma wordt ’te vaak’ verstoord door ongelukjes en ze zijn gemiddeld 25 minuten per week kwijt aan het verschonen van leerlingen. Ruim driekwart geeft stellig aan dat het hen belemmert tijdens hun werk. ‘Verschonen hoort niet bij mijn takenpakket’, wordt gezegd.
Lees verder onder de advertentie
‘Wegwerpluier’
“Als je kinderen van nu vergelijkt met kinderen van 30 tot 40 jaar geleden, zijn ze later zindelijk”, vertelt Jacintha Verhallen, kinderarts in het Franciscus Gasthuis Rotterdam aan RTL Nieuws. “Een kind is nu gemiddeld zindelijk als het 2,5 of 3 jaar is. Vroeger waren ze 2 tot 2,5 jaar.” Hoe dat komt? Daar heeft Verhallen geen eenduidig antwoord op. “Maar we denken dat het dragen van de wegwerpluier daaraan heeft bijgedragen. Een plasje trekt zo goed in die luier dat het voor kinderen minder voelbaar is.”
Ook het feit dat ouders het tegenwoordig steeds drukker hebben, kan volgens de kinderarts een reden zijn. “Veel moeders werken en waar je vroeger als kind één op één begeleiding had van een moeder die zag wanneer je moest plassen, zitten veel kinderen nu op crèches, waardoor de aandacht daarvoor minder is geworden.”
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.