Pas op: deze gevaren liggen op de loer in de zomer

06.07.2024 09:22
vakantieresort baby Beeld: Getty Images

Het is natuurlijk helemaal niet leuk om aan doemscenario’s te denken. Wij schotelen ze je dan ook niet voor om je te pesten, maar om je alert te maken. In de zomer liggen er voor kinderen nu eenmaal een aantal gevaren op de loer. Als ouder is het goed om je hier bewust van te zijn en op te letten.

Brandwonden

Dat kinderen in de zomer kunnen verbranden, dat weten we allemaal. Insmeren is heel belangrijk, maar dat is niet het enige. Wees ook alert op warme voorwerpen en oppervlakten, zoals tegels, glijbanen, andere speeltoestellen en items met metalen onderdelen zoals auto- en fietsstoeltjes. Deze kunnen in de zon gloeiend heet worden en daar kunnen kinderen zich ernstig aan branden. Ook het zand op het strand kan erg heet worden, waardoor ze hun voetzolen kunnen branden. Let ook op de tuinslang. Als deze lang in de zon ligt, kan het water dat erin zit kokend heet worden. Richt de tuinslang dus nooit gelijk op je kind, als je ‘m aanzet. 

De auto

Je kind even in de auto achterlaten om snel boodschappen te doen? Doe dat nooit! Dit kan levensgevaarlijk zijn, omdat de temperatuur razendsnel stijgt. Ook bij een buitentemperatuur van 21 graden, kan het binnen een half uur al 40 graden in de auto zijn. Bij een buitentemperatuur van 32 graden, kan het na een half uur al 51 graden zijn. Echt niet doen, dus. 

De kinderwagen

Om dezelfde reden wordt altijd geadviseerd om nooit een hydrofiel doek over de kinderwagen te hangen. Je denkt je kind zo in de schaduw te houden en daardoor verkoeling te bieden, maar ook dit is gevaarlijk. Door de doek over de wagen te hangen stijgt de temperatuur in de wagen juist met ruim 7 graden. 

Verdrinking

Elk jaar belanden ongeveer tachtig kinderen na een verdrinking of bijna-verdrinking in het ziekenhuis. In de zomer komt verdrinking meer voor, omdat we dan massaal verkoeling op zoeken bij de zee, zwembaden of plassen. Gevaarlijke situaties ontstaan vooral wanneer ouders denken dat anderen wel op hun kind letten. Verlies je kind dus nooit uit het oog. Wees je er ook bewust van dat verdrinking vaak stil gebeurt. En doe kinderen zonder zwemdiploma altijd zwembandjes om. 

Kuilen op het strand

De strandwacht waarschuwde er vorige zomer voor: kinderen die elkaar ingraven, kan gevaarlijke situaties opleveren. Als een kind te dicht bij het water wordt ingegraven, kan-ie verdrinken als het water plots dichterbij komt. Maar als een kind juist bij de duinen wordt ingegraven, kan er vanwege het zachte zand een zandlawine ontstaan, waaronder-ie bedolven wordt. De strandwacht adviseert nooit een kuil te graven die dieper dan de heupen is. 

Zomersnacks

Er zijn zo van die snacks waarbij het risico op verstikking extra groot is. Denk aan cherrytomaatjes, druiven, blauwe bessen, komkommer en appels. En laten dit nou net fijne en gezonde snacks zijn om in de zomer aan je kind te geven. Ze zijn verfrissend en licht op de maag. Maar verstikking ligt dus wel op de loer. Daarom: snijd er kleine stukjes van en blijf altijd in de buurt als je kind het eet.  

Zonnesteek

Urenlang buitenspelen in het zonnetje is natuurlijk heerlijk, maar je kind kan wel een zonnesteek oplopen. Hoe je een zonnesteek voorkomt of juist herkent en ook wat je moet doen als je een zonnesteek bij je kind vermoedt, lees je hier

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.