In samenwerking met Kek Mama

Het zoontje van Ginger kreeg een hete kom soep over zich heen en liep ernstige brandwonden op: ‘Hij gilde van de pijn’

peuterzoon brandwonden Nederlandse brandwondenzorg Beeld: Getty Images
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 5 minuten

Het leven van Ginger en haar gezin staat volledig op z’n kop als zoontje Dean, op dat moment 22 maanden, een kom gloeiendhete soep over zich heenkrijgt. ‘Het is niet te bevatten wat er dan door je heen gaat.’

Lees verder onder de advertentie

Let op: onderstaande foto’s kunnen als schokkend worden ervaren.

Ginger is in 2016 nog maar net bevallen – haar dochtertje Jazz is tien dagen oud – als het vreselijk misgaat met haar peuterzoon Dean. ‘Hij was bij de oppas die een kom soep inschonk. Dean wilde een aardbei uit het bakje dat naast de soep stond en greep er naar. Hij greep alleen naar de kom soep ernaast, die hij per ongeluk omver trok.” Als Ginger wordt gebeld met het nieuws, schieten haar gedachten alle kanten op. “Het eerste wat ik dacht, was: is het fataal? En daarna: zit het in zijn gezicht? Dean werd naar het UMC Utrecht gebracht, maar ik kon niet autorijden omdat ik een keizersnee had gehad. Ik werd opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Toen ik hem daar zag liggen, sliep hij door de toegediende medicatie.”

Lees verder onder de advertentie

Brandwondencentrum

Al snel blijkt dat Dean voor 11% is verbrand, vooral op zijn borst, en dat hij in een speciaal brandwondencentrum opgenomen moet worden. Een ontzettend heftige periode, vertelt Ginger. “Het was onmogelijk om te geadviseerde rust na een keizersnede te pakken, want ik moest er zijn voor Dean én mijn pasgeboren dochter. Ik kreeg een piketkamer toegewezen in het ziekenhuis waar ik met Jazz mocht slapen, maar het continu op twee plekken moeten zijn was niet te doen. Ik voelde me in die periode ongelooflijk eenzaam.”

Lees verder onder de advertentie
peuterzoon brandwonden Nederlandse brandwondenzorg peuterzoon brandwonden Nederlandse brandwondenzorg

Heftige verbandwissels

Voor een goed herstel van de wonden van Dean is een dagelijkse verbandwissel nodig, maar dat is niet bepaald makkelijk. “Als moeder zat ik in een onmogelijke positie. Dean zat bij mij op schoot tijdens de verbandwissels, en ik wilde hem troosten, want hij gilde van de pijn. Tegelijkertijd moest ik hem in bedwang houden zodat hij niet aan de wonden of het verband zou komen. Op dat moment wilde ik het liefst wegrennen en in een veilig coconnetje kruipen met mijn gezin.” Elf dagen brengt Dean door in het brandwondencentrum. Voor Ginger is duidelijk dat ze zo snel mogelijk naar huis wil met haar gezin. Ze leert hoe de wonden van Dean verzorgd moeten worden, zodat ze het thuis zelf kan doen. “Twee keer per week gingen we naar Rotterdam om de wonden te laten controleren.”

Lees verder onder de advertentie

Dapper

Ondanks de enorme pijn is Dean ongelooflijk dapper en vrolijk, vertelt Ginger. “Wel kreeg hij last van nachtangsten. Dan werd hij soms wel zes keer per nacht gillend ‘wakker’ en had ik de grootste moeite om hem weer te kalmeren. En dan moest ik er ook nog een paar keer uit voor Jazz. Die periode heeft me echt bijna gebroken. Gelukkig zorgde EMDR-therapie ervoor dat die nachtrust weer terugkwam bij Dean en mezelf.”

Lees verder onder de advertentie
peuterzoon brandwonden Nederlandse brandwondenzorg peuterzoon brandwonden Nederlandse brandwondenzorg

Littekens

Inmiddels gaat het goed met Dean, al heeft hij nog wel last van de littekens die hij aan het ongeluk overhield. “Dean heeft hypertrofie. Zijn littekens blijven ‘actief’, waardoor ze dik worden, jeuken en gaan trekken. Hij heeft inmiddels al vijf operaties achter de rug om deze symptomen te verminderen, maar in de toekomst zal hij nog vaker geopereerd moeten worden – zijn littekens hebben ‘ruimte’ nodig om te groeien naarmate hij ouder wordt.” Toch kan hij er goed mee omgaan, vervolgt Ginger. “Meteen na het ongeluk heb ik Dean iedere dag voor de spiegel gezet. ‘Dit ben jij nu, en je bent mooi’, vertelde ik hem. Ik denk dat dat heeft geholpen bij het accepteren van zijn littekens.”

Lees verder onder de advertentie

Kracht

Jaren na het ongeluk heeft Ginger haar trauma kunnen omzetten in enorme kracht. Als wiskundige haalde ze tijdens het herstel van Dean haar mastertitel, en inmiddels zet ze haar wetenschappelijke kennis in voor onderzoek naar het herstel van brandwonden. “Samen met plastisch chirurg Paul van Zuijlen en wiskundige Fred Vermolen werk ik aan het ontwikkelen van een wiskundig model, waarmee we het herstel van brandwonden kunnen voorspellen. We weten namelijk dat veel factoren invloed hebben op het herstel van brandwonden. De diepte van de wond, voeding, vocht, leeftijd. Als we al deze factoren samenvoegen in een model, kunnen we mogelijk voorspellen hoe het litteken zich vormt en hoe deze samentrekt. We kunnen dan vanuit de wiskunde advies geven aan artsen voor de behandeling.”

Dagelijkse confrontatie

Haar werk geeft Ginger grote voldoening. “Ik was gewoon een moeder van een kind dat opeens verbrand raakte. Ik wist niks en ik kreeg weinig échte uitleg. Nu kan ik al mijn passie en liefde inzetten voor iets wat mij zo diep raakt. Mijn bron van motivatie zie ik iedere dag, want ik word dagelijks geconfronteerd met de littekens van Dean. Dat motiveert mij steeds om weer door te gaan. Er zullen namelijk nog meer kinderen volgen die meemaken wat Dean heeft meegemaakt. Voor hen wil ik iets wezenlijks betekenen.”

peuterzoon brandwonden Nederlandse brandwondenzorg peuterzoon brandwonden Nederlandse brandwondenzorg

Do’s en don’ts

Je hoopt natuurlijk dat het jouw kind nooit overkomt, maar een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Daarom is het hartstikke belangrijk om te weten wat je wel – en wat vooral niet – moet doen als je kind brandwonden oploopt. In dit boekje lees je alle do’s en don’ts en krijg je tips om brandwonden te voorkomen. Ook krijg je voor iedere nieuwe ontwikkelingsfase van je kind een e-mail alert met handige informatie. Het boekje is gratis, dus het aanmelden kost je niets. Klik hier: nederlandse.brandwondenzorg.nl/aanmeldenboekjepeuterzoon brandwonden Nederlandse brandwondenzorg

Meest bekeken