Niets leuker dan roetsjen van die glijbaan in je eigen tuin – en dan driehonderd keer. Maar waar moet je op letten als je een glijbaan voor eigen gebruik gaat aanschaffen? Wij zochten ’t voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Op een glijbaan heeft je kind niet alleen de grootste lol, het is ook nuttig buitenspeelgoed: hij leert er namelijk onder meer z’n evenwicht mee te ontwikkelen. En vergeet het klimmen en klauteren niet, wat je kind op zo’n trappetje eindeloos doet.
Lees verder onder de advertentie
Al dat speelplezier moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Daarom is het belangrijk om bij het uitzoeken van een mooie glijbaan goed te letten op zaken als stevigheid en het materiaal. Een handige checklist:
Hoe zwaar is de glijbaan? Een licht model valt natuurlijk sneller om dan een zware jongen. Sommige glijbanen bevatten aan de onderkant een stang over de gehele lengte, die voor meer stevigheid zorgt.
Lees verder onder de advertentie
Check bij aanschaf of de trap of ladder een goede grip heeft en of er zowel aan de boven- als onderkant een horizontaal stuk is. Zo kan je kind goed gaan zitten en wordt hij afgeremd op het einde.
Bovendien moeten er volgens de norm aan de zijkanten opstaande randen op de glijbaan zitten. Heeft de glijbaan een CE-markering, dan kun je er vanuit gaan dat hij aan bovenstaande eisen voldoet en veilig is om te gebruiken.
Wat trouwens geen overbodige luxe is: koop meteen een matje of rubberen tegel voor onderaan de glijbaan. Zo geef je je kind een zachtere landing (en bescherm je meteen de vloer van je tuin).
Lees verder onder de advertentie
Materiaal
Check ook altijd of het materiaal van goede kwaliteit is. Zitten er geen haken of scherpe randen aan waar je kind zich aan kan bezeren? En kun je er gemakkelijk een doekje overheen halen, dan is dat wel zo prettig. Geheid dat er straks spuug, gras, zand of een klodder roomijs op blijft liggen.
Lees verder onder de advertentie
Uitstraling
Groen, geel, blauw of knalroze: de keuze is reuze als het gaat om glijbanen. Fantastisch voor je kind, maar jij bent misschien minder in je nopjes als je de hele dag naar zo’n felgekleurd ding kijkt. Maar hé: je kind blij, jij blij, zeggen ze toch?
Naast allerlei kleuren, is er qua glijbanen ook keus uit verschillende soorten en maten. Hierbij een handig overzicht per leeftijdscategorie:
Ja, zelfs je baby kan al met z’n bips van de glijbaan af. De kleinste modellen zijn namelijk laag en zeker niet steil. Het zorgt ervoor dat de grove motoriek van je kind verbetert en vergeet ook niet het zelfvertrouwen van je baby: dat krijgt natuurlijk automatisch een boost.
Dreumes
De glijbanen die net een tikkie groter zijn, zijn perfect voor je dreumes. Hij kan er leren klimmen en klauteren en over de baan naar beneden glijden. Vaak hebben deze modellen ook een ruimte onder het glijgedeelte, waardoor je kind ook fijn verstoppertje kan spelen.
Peuters en kleuters
Vanaf de peuterleeftijd zet je kind het natuurlijk op een rennen en als-ie dat in de tuin veilig doet, kan hij z’n lol op met een grotere glijbaan: hij kan klimmen en glijden tot-ie een ons weegt.
Sommige peuter- en kleuterglijbanen bevatten ook leuke extra’s, zoals een aansluiting voor de tuinslang. Zo wordt het bij snikheet weer een verkoelende waterglijbaan.
Hier vind je een overzicht van de leukste glijbanen voor in je eigen tuin.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.