Niets leuker dan roetsjen van die glijbaan in je eigen tuin – en dan driehonderd keer. Maar waar moet je op letten als je een glijbaan voor eigen gebruik gaat aanschaffen? Wij zochten ’t voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Op een glijbaan heeft je kind niet alleen de grootste lol, het is ook nuttig buitenspeelgoed: hij leert er namelijk onder meer z’n evenwicht mee te ontwikkelen. En vergeet het klimmen en klauteren niet, wat je kind op zo’n trappetje eindeloos doet.
Lees verder onder de advertentie
Al dat speelplezier moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Daarom is het belangrijk om bij het uitzoeken van een mooie glijbaan goed te letten op zaken als stevigheid en het materiaal. Een handige checklist:
Hoe zwaar is de glijbaan? Een licht model valt natuurlijk sneller om dan een zware jongen. Sommige glijbanen bevatten aan de onderkant een stang over de gehele lengte, die voor meer stevigheid zorgt.
Lees verder onder de advertentie
Check bij aanschaf of de trap of ladder een goede grip heeft en of er zowel aan de boven- als onderkant een horizontaal stuk is. Zo kan je kind goed gaan zitten en wordt hij afgeremd op het einde.
Bovendien moeten er volgens de norm aan de zijkanten opstaande randen op de glijbaan zitten. Heeft de glijbaan een CE-markering, dan kun je er vanuit gaan dat hij aan bovenstaande eisen voldoet en veilig is om te gebruiken.
Wat trouwens geen overbodige luxe is: koop meteen een matje of rubberen tegel voor onderaan de glijbaan. Zo geef je je kind een zachtere landing (en bescherm je meteen de vloer van je tuin).
Lees verder onder de advertentie
Materiaal
Check ook altijd of het materiaal van goede kwaliteit is. Zitten er geen haken of scherpe randen aan waar je kind zich aan kan bezeren? En kun je er gemakkelijk een doekje overheen halen, dan is dat wel zo prettig. Geheid dat er straks spuug, gras, zand of een klodder roomijs op blijft liggen.
Lees verder onder de advertentie
Uitstraling
Groen, geel, blauw of knalroze: de keuze is reuze als het gaat om glijbanen. Fantastisch voor je kind, maar jij bent misschien minder in je nopjes als je de hele dag naar zo’n felgekleurd ding kijkt. Maar hé: je kind blij, jij blij, zeggen ze toch?
Naast allerlei kleuren, is er qua glijbanen ook keus uit verschillende soorten en maten. Hierbij een handig overzicht per leeftijdscategorie:
Ja, zelfs je baby kan al met z’n bips van de glijbaan af. De kleinste modellen zijn namelijk laag en zeker niet steil. Het zorgt ervoor dat de grove motoriek van je kind verbetert en vergeet ook niet het zelfvertrouwen van je baby: dat krijgt natuurlijk automatisch een boost.
Dreumes
De glijbanen die net een tikkie groter zijn, zijn perfect voor je dreumes. Hij kan er leren klimmen en klauteren en over de baan naar beneden glijden. Vaak hebben deze modellen ook een ruimte onder het glijgedeelte, waardoor je kind ook fijn verstoppertje kan spelen.
Peuters en kleuters
Vanaf de peuterleeftijd zet je kind het natuurlijk op een rennen en als-ie dat in de tuin veilig doet, kan hij z’n lol op met een grotere glijbaan: hij kan klimmen en glijden tot-ie een ons weegt.
Sommige peuter- en kleuterglijbanen bevatten ook leuke extra’s, zoals een aansluiting voor de tuinslang. Zo wordt het bij snikheet weer een verkoelende waterglijbaan.
Hier vind je een overzicht van de leukste glijbanen voor in je eigen tuin.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.