Hoeveel dagen hebben vaders na de geboorte van hun kind recht op kraamverlof? En is dit betaald of onbetaald? De belangrijkste vragen (en antwoorden) op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf 1 januari krijgt de partner van de moeder van een pasgeboren baby in plaats van twee dagen een volledige werkweek (en 100% betaald) verlof. Ook het verlof voor mensen die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen is langer geworden, van vier naar zes weken.
Lees verder onder de advertentie
Binnen vier weken
Maar hoe vraag je de vrije dagen aan? Eigenlijk heel simpel: na de geboorte van jullie kind moeten vaders zo snel mogelijk, mondeling of schriftelijk, aangeven wanneer ze het kraamverlof willen opnemen. Veel partners kiezen ervoor de (nu nog) twee dagen direct na de bevalling in te laten gaan, maar dit is niet verplicht. Wel moeten ze binnen vier weken na de geboorte bij een thuisbevalling of thuiskomst na een ziekenhuisbevalling worden opgenomen.
Lees verder onder de advertentie
Werkgevers mogen de aanvraag trouwens niet weigeren, maar let wel: in je cao kunnen afwijkende voorwaarden staan, waardoor je misschien recht hebt op meer of juist minder dagen.
Vind je de vrije dagen alsnog wat karig? Er ligt een wetsvoorstel waardoor het vanaf 1 januari 2020 mogelijk zou kunnen zijn om in het eerste halfjaar aanvullend nog eens vijf weken verlof op te nemen. In die periode betaalt het UWV vaders (of partners) 70 procent van hun loon door. Even geduld nog, dus.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Rijn (35) worstelt met een dilemma. Zijn vriendin wil haar zestienjarige puber huur laten betalen om haar verantwoordelijkheidsgevoel te vergroten, maar Rijn vindt dit veel te ver gaan. Een felle ruzie zet hun hele gezin op scherp. Hoe kan hij dit nog oplossen?
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.